Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija Slovenija pomoč begunci migranti

Sreda, 3. 2. 2016, 20.43

8 let

Turčiji za begunce milijardna pomoč EU, Slovenija bo prispevala 5,2 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Države članice EU so se dogovorile o tem, kako bodo financirale tri milijarde evrov vreden paket pomoči Turčiji, v zameno za katerega bo ta pomagala zmanjšati migrantski in begunski val v Evropo.

Milijarda evrov bo prišla iz proračuna EU, preostali dve milijardi pa od držav članic, od tega bo 5,2 milijona evrov prispevala Slovenija.

Turčija mora v zameno za denar zajeziti begunski tok V skladu s konec novembra doseženim dogovorom med EU in Turčijo bodo dodatne tri milijarde evrov namenjene oskrbi beguncev v Turčiji, v prvi vrsti bodo s sredstvi poskrbeli za hrano, zdravstveno oskrbo in šolanje.

Unija računa, da bo Turčija v zameno za ta denar občutno zmanjšala prihajanje beguncev in migrantov v Evropo – med drugim z ukrepanjem proti tihotapcem ljudi in s projekti, ki bi beguncem ponudili boljšo prihodnost v sami Turčiji in bi jih tako odvrnili od poti naprej na zahod oziroma sever.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, bo od skupno treh milijard evrov milijardo prispevala Evropska komisija iz proračuna EU, preostali dve milijardi pa države članice, in sicer glede na svoje deleže v bruto nacionalnem dohodku (BND) celotne povezave.

Nemčija bo prispevala prek 420 milijonov, Slovenija dobrih pet Daleč največ, 427,5 milijona evrov, bo plačala Nemčija, sledi ji Velika Britanija s sto milijonov evrov manj, na tretjem mestu je s približno 300 milijoni Francija. Slovenija bo prispevala 5,2 milijona evrov.

Pri dogovarjanju glede finančnega svežnja za begunce v Turčiji naj bi se sicer zapletlo zaradi nasprotovanja italijanskega premierja Mattea Renzija. Ta naj bi namreč vztrajal, da mora unija vse tri milijarde črpati iz evropskega proračuna, v ozadju pa naj bi bile zahteve Rima po prožnosti pri ocenjevanju njihovih javnih financ.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je Renzi danes vendarle popustil.

V Evropski komisiji so današnji dogovor držav članic nemudoma pozdravili in spomnili, da se je delež, ki bo šel iz proračuna EU, povečal s sprva predvidenih 500 milijonov na milijardo evrov. Kot so zapisali, bo lahko EU zdaj Turčiji hitro izplačala obljubljena finančna sredstva.

Ne spreglejte