SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turčija zgradila 17 tisoč džamij, a niti ene nove šole

4

termometer

Nov popis javnih ustanov v Turčiji kaže, da je vlada Recepa Tayyipa Erdogana v zadnjem času gradila džamije, zanemarila pa gradnjo šol.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan že več let poskuša prikazati Turčijo kot vodilno muslimansko državo na Bližnjem vzhodu, vendar pa je Turčija še daleč od sekularne države, ki si jo je zamislil Kemal Ataturk, so pokazali rezultati popisa javnih ustanov, ki jih je objavil turški časopis Milliyet.

V Turčiji je še vedno 36 tisoč šol Rezultati, ki jih je časnik objavil, kažejo, da je v Turčiji 36 tisoč javnih šol, ravno toliko jih je bilo, ko je Erdogan pred desetimi leti prevzel položaj premierja, vendar pa podatki razkrivajo, da se je število džamij povečalo, pred desetimi leti jih je bilo 76 tisoč, zdaj pa jih je 93 tisoč.

Premier Erdogan, sicer vodja islamistične stranke Pravičnost in razvoj, je eden od najbolj priljubljenih politikov v državi, čeprav je bil le štiri leta, preden je stopil na oblast, obsojen na zaporno kazen. In to zaradi džamije, natančneje zaradi govora, ki ga je sodišče označilo za širjenje verskega sovraštva. "Džamije so naše vojašnice, kupole so naši ščiti, minareti so naši bajoneti in verniki so naša vojska," je takrat povedal Erdogan, zaradi česar so ga obtožili verskega sovraštva.

Erdogan želi spremeniti Turčijo v voditeljico muslimanskih držav Seveda so danes razmere diametralno nasprotne. Islam je več let cvetel v Turčiji, a je več kot očitno, da je Erdoganov namen spremeniti Turčijo v voditeljico muslimanskih držav Bližnjega vzhoda in prevzeti položaj, ki ga je do pred kratkim držal Egipt, piše Večernji list.

Sekularna opozicija je v Turčiji čedalje tišja, a po objavi rezultatov popisa javnih ustanov je protestirala, da je Erdogan znova islamiziral državo v tolikšnem obsegu kot v obdobju razpada Otomanskega cesarstva. Glede na njihove trditve pa ima Erdogan skrivni načrt za uvedbo islamizma na vsa področja javnega življenja, pri tem pa se sklicujejo na nedavno Erdoganovo napoved o gradnji megadžamije, ki bo vidna z vsega Bosporja.

"Današnja Turčija odstopa od tradicije Kemala Ataturka "Na žalost se vidi, kako današnja Turčija odstopa od tradicije Kemala Ataturka. Turčija je v preteklosti veliko vložila v izobraževanje, svoje študente je pošiljala na šolanje v tujino, a zdaj imajo džamije prednost pred gradnjo šol," je za Večernji list povedal hrvaški zgodovinar Tvrtko Jakovina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin