SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turčija: V napadih na severu Iraka ubitih do sto upornikov

2

termometer

 | Foto:
Turška vojska je sporočila, da je bilo v napadih njenih letal na domnevne cilje kurdskih upornikov na severu Iraka ubitih od 90 do 100 "teroristov".

Obenem je zatrdila, da bo nadaljevala z ofenzivo tako v Turčiji kot tudi čez mejo.

Ranjenih več kot 80 upornikov

V izjavi, objavljeni na spletni strani, je vojska tudi zapisala, da je bilo v šestih dneh napadov čez mejo z Irakom ranjenih več kot 80 upornikov. Z napadi je vojska začela v sredo, le nekaj ur po napadu privržencev prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), v katerem je bilo ubitih osem vojakov in nek s strani vlade plačan vaški stražar.

"Na severu Iraka in domačih območjih bomo nadzorovali separatistične teroristične dejavnosti, zračne in kopenske operacije pa se bodo nadaljevale," je še zapisala turška vojska. Doslej so bili njene tarče 79 zaklonišč in skrivališč, 18 jam, osem skladišč, 14 poslopij PKK, eno skladišče orožja, devet protiletalskih topov in tri cestne zapore upornikov.

Ubitih je bilo sedem civilistov

Kurdski uporniki so doslej zanikali kakršnekoli žrtve ali izgube in so vztrajali, da so se na območjih, ki so jih napadla turška letala, nahajali le že dolgo zapuščeni objekti. Oblasti na kurdskem severu Iraka pa so sporočile, da je bilo v napadih doslej ubitih sedem civilistov, med njimi otroci.

PKK, ki jo v ZDA in EU uvrščajo med teroristične organizacije, se bori za avtonomijo na jugovzhodu Turčije. Od začetka konflikta leta 1984 je bilo v nasilju ubitih na deset tisoče ljudi. Uporniki že dolgo uporabljajo sever Iraka kot zatočišče in izhodišče za izvajanje napadov na turški strani meje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin