SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turčija po napadu v Ankari izvedla zračno operacijo na severu Iraka

0,34

termometer

Ankara | V nedeljo je v bližini turškega parlamenta odjeknila eksplozija, v kateri sta bila poškodovana dva policista. | Foto: Reuters
V nedeljo je v bližini turškega parlamenta odjeknila eksplozija, v kateri sta bila poškodovana dva policista. Foto: Reuters

Turčija je po napadu v bližini turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari, za katerega je prevzela odgovornost prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK), v nedeljo zvečer obstreljevala položaje kurdskih upornikov na severu Iraka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na navedbe turškega obrambnega ministrstva so uničili 20 tarč, vključno z jamami, bunkerji in skladišči, ter "nevtralizirali" številne pripadnike borcev PKK.

Zračno operacijo so izvedli v regijah Metina, Hakurk, Kandil in Gara, so še navedli. Dodali so, da je bil cilj "nevtralizirati PKK in druge teroristične elemente, preprečiti teroristične napade s severa Iraka proti našemu prebivalstvu in varnostnim silam ter zagotoviti varnost meja".

V eksploziji poškodovana dva policista

PKK je pred tem v nedeljo prevzela odgovornost za napad v Ankari, kjer je pred turškim notranjim ministrstvom zjutraj odjeknila eksplozija, ki ji je sledilo streljanje, v katerem sta bila lažje poškodovana dva policista.

Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so "nevtralizirali".

Ankara Novice Odgovornost za teroristični napad v Ankari prevzela PKK

Erdogan: Zlobneži niso dosegli ciljev

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu v nastopu v parlamentu zatrdil, da "zlobneži, ki stojijo za napadom, niso dosegli ciljev in jih tudi nikoli ne bodo".

Spor med PKK in turško državo traja že desetletja, do zdaj je bilo ubitih na tisoče ljudi. Ankara redno izvaja vojaške operacije proti PKK v jugovzhodni Turčiji in severnem Iraku. PKK pa večkrat izvede napade, najpogosteje na turške varnostne sile.

Turčija obtožuje PKK, da s terorizmom ogroža nacionalno varnost, medtem ko PKK vztraja, da se bori za pravice Kurdov in proti zatiranju.

Erdogan Novice Erdogana razburile mavrične barve na sedežu ZN #foto
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin