SiolNET. Novice Svet
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erdogana razburile mavrične barve na sedežu ZN #foto

1,00

termometer

Erdogan | Erdogan se je tudi med volilno kampanjo pred majskimi volitvami zavzel za ukrepanje proti pripadnikom skupnosti LGBTQ+ v državi. | Foto: Reuters
Erdogan se je tudi med volilno kampanjo pred majskimi volitvami zavzel za ukrepanje proti pripadnikom skupnosti LGBTQ+ v državi. Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je konec tedna v lokalnih medijih potožil, da je sedež Združenih narodov v New Yorku okrašen z "barvami LGBT". Pri tem je mislil na kombinacijo barv, ki predstavljajo cilje trajnostnega razvoja in so pretekli teden krasile stavbo. Zatrdil je še, da so barve razburile tudi več drugih voditeljev.

"Ko vstopite v Generalno skupščino ZN, na stopnicah in v nekaterih drugih prostorih vidite barve LGBT," je po poročanju španske tiskovne agencije EFE za turške medije dejal Erdogan, potem ko se je udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Plenarna dvorana ZN je bila okrašena s pisanimi barvami, ki promovirajo cilje trajnostnega razvoja, kar je Erdogan povezal z mavrično zastavo, ki simbolizira gibanje za pravice LGBT+.

Plenarna dvorana ZN je bila okrašena s pisanimi barvami, ki promovirajo cilje trajnostnega razvoja, kar je Erdogan povezal z mavrično zastavo, ki simbolizira gibanje za pravice LGBT+. | Foto: Reuters Plenarna dvorana ZN je bila okrašena s pisanimi barvami, ki promovirajo cilje trajnostnega razvoja, kar je Erdogan povezal z mavrično zastavo, ki simbolizira gibanje za pravice LGBT+. Foto: Reuters

Trdi, da so barve razburile več voditeljev

Erdogan je dejal, da bi o tem rad govoril z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem, in zatrdil, da so barve razburile več voditeljev. "To je humanitarno vprašanje in pomembno je vedeti, da obstajajo ljudje, ki so vznemirjeni," je poudaril turški predsednik, čigar diskurz proti homoseksualcem se je v zadnjih letih zaostril.

Erdogan se je tudi med volilno kampanjo pred majskimi volitvami zavzel za ukrepanje proti pripadnikom skupnosti LGBTQ+ v državi. Med drugim je obljubil, da bodo aktivno ukrepali "proti sprevrženim težnjam skupnosti LGBTQ+, ki ogrožajo strukturo družine".

Homoseksualnost je v Turčiji zakonita od leta 1858. Med letoma 2003 in 2014 je v Istanbulu vsako leto potekala tudi parada ponosa, ki pa so jo prepovedali, ko se je Erdogan približal bolj islamističnim stališčem.

Turčija je leta 2021 odstopila tudi od Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, t. i. Istanbulske konvencije, češ da ta normalizira homoseksualnost. Lani pa je na tisoče ljudi v državi protestiralo proti skupnosti LGBTQ+.

Elon Musk. Erdogan. Avtomoto Sproščeno nad New Yorkom: Elon Musk do Erdogana kar s sinom #video Gorski Karabah Novice Armenija v ZN pozvala k misiji v Gorskem Karabahu Guterres Novice Guterres ob mednarodnem dnevu miru poziva k ukrepanju
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin