Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2011,
20.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija Turčija Arabska liga

Sreda, 16. 11. 2011, 20.33

8 let

Turčija in Arabska liga pozivata k zaščiti prebivalstva v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Države članice Arabske lige in Turčija so v Rabatu izrazile zaskrbljenost nad zadnjimi izbruhi nasilja v Siriji in pozvale k sprejemu nujnih ukrepov za zaščito civilnega prebivalstva.

Medtem je v spopadih med opozicijo in vladnimi silami v Siriji danes življenje izgubilo več kot 30 vojakov in civilistov.

Članice Arabske lige in Turčija nasprotujejo tuji intervenciji v Siriji Države članice Arabske lige in Turčija so ob koncu turško-arabskega foruma o sodelovanju podale izjavo, v kateri so se zavzele za "nujno prekinitev nasilja v Siriji, zaščito civilistov pred nasiljem in ubijanjem ter sprejetje nujnih ukrepov za zaščito civilnega prebivalstva". V izjavi so države zapisale tudi, da "nasprotujejo vsakršni tuji intervenciji v Siriji".

Zadnji dogodki kažejo, da predsednik Bašar al Asad izgublja nadzor nad sirsko vojsko Turško-arabskemu forumu bo v Rabatu sledilo še zasedanje Arabske lige, na katerem bodo razpravljali o razmerah v Siriji, predvsem v luči zadnjih dogodkov, ki kažejo, da predsednik Bašar al Asad izgublja nadzor nad sirsko vojsko. Na zasedanju bodo predstavniki držav poskušali tudi doseči dogovor o novih ukrepih proti Siriji, ki je bila konec prejšnjega tedna začasno izključena iz delovanja te organizacije.

Policija med streljanjem na protestnike ubila najmanj 17 ljudi Iz Sirije medtem poročajo o novem nasilju. Dezerterji iz sirske vojske so napadli vojaško oporišče v bližini prestolnice Damask in pri tem ubili šest in ranili 20 vojakov. Dezerterji so napadli tudi vojaško postojanko v bližini mesta Hama na severozahodu države, pri čemer je življenje izgubilo osem vojakov. Najmanj 17 civilistov pa je bilo ubitih, ko so vladne sile streljale na protestnike, največ v nemirni provinci Homs in Idlibu ob meji s Turčijo.

Francija začasno zaprla konzularni predstavništvi v mestih Alepo in Latakija Medtem pa je francoski zunanji minister Alain Juppe sporočil, da je Francija zaradi nedavnih napadov prorežimskih protestnikov na diplomatska predstavništva iz Sirije odpoklicala svojega veleposlanika ter začasno zaprla konzularni predstavništvi v mestih Alepo in Latakija.

Ne spreglejte