SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Romuni bi svoje veleposlaništvo preselili v Jeruzalem

0,03

termometer

Viorica Dancila
Romunska premierka Viorica Dancila Foto: Reuters

Romunija namerava kot prva država članica EU svoje veleposlaništvo preseliti iz Tel Aviva v Jeruzalem, je na srečanju vplivne ameriško-izraelske lobistične organizacije Aipac v Washingtonu napovedala romunska premierka Viorica Dancila. Ob tem je izrazila nadaljnjo podporo Romunije judovskemu ljudstvu in izraelski državi.

"Predsednica romunske vlade in vlada, ki jo vodim, bova naše veleposlaništvo preselili v Jeruzalem, glavno mesto Izraela," je na srečanju dejala romunska premierka Viorica Dancila, "lahko vam obljubim, da bo Romunija ostala zvesta prijateljica ter najmočnejši evropski glas v podporo judovskemu ljudstvu in državi Izrael."

Dancila je še dejala, da je nanjo naredila vtis odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da preseli veleposlaništvo ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem, ki si ga sicer za prestolnico svoje prihodnje države želijo tudi Palestinci.

Veleposlaništvo je v Jeruzalem preselila tudi Gvatemala

ZDA so decembra 2017 priznale Jeruzalem kot izraelsko glavno mesto, maja lani pa preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. Temu je sledila tudi Gvatemala, Avstralija pa je uradno priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela, vendar veleposlaništva v Jeruzalem za zdaj še ni preselila.

Za preselitev svojega diplomatskega veleposlaništva v Jeruzalem sta se med drugim izrekli tudi Češka in Brazilija.

V skladu z mednarodnim soglasjem države naj ne bi imele veleposlaništev v Jeruzalemu. Status tega mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni del Jeruzalema.

Napoved Romunije o preselitvi veleposlaništva prihaja v času, ko država predseduje Evropski uniji. Države članice EU glede odločitve Washingtona o preselitvi veleposlaništva niso bile enotnega mnenja. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je bila do odločitve kritična, vendar pa zaradi nasprotovanja Romunije, Madžarske in Češke kritike ni mogla izraziti v imenu vseh članic Unije.

Preberite še:

Romunija romunska zastava Novice V Bruslju zaskrbljeni zaradi novih omejitev tožilstva v Romuniji Jean Claud Juncker Novice Juncker dvomi o uspehu romunskega predsedovanja Svetu EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin