SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpova vlada toži Kalifornijo zaradi zaščite nezakonitih priseljencev

0,34

termometer

Donald Trump in vlada
Foto: Reuters

Pravosodno ministrstvo ZDA je na zveznem sodišču v Sacramentu vložilo tožbo proti ameriški zvezni državi Kaliforniji zaradi oviranja dela zvezne vlade pri izvajanju zakonodaje o priseljencih. Gre za tožbo zaradi treh državnih zakonov, ki so namenjeni zaščiti nezakonitih priseljencev v ZDA.

Določena ameriška mesta vodijo tako imenovano politiko mest zavetišč, kjer lokalna policija ne prijavlja zveznim oblastem imigracijskega statusa oseb, na katere naleti med opravljanjem svojega dela. Pri tem gre tako za kriminalce kot nedolžne priče, ki bi jih zvezna imigracijska policija aretirala in izgnala.

Kalifornija je to zaščito lani razširila na celotno območje države in tožba pravosodnega ministrstva Trumpove vlade je pravzaprav zelo podobna tožbi vlade predsednika Baracka Obame leta 2010 proti Arizoni, vendar postavljena na glavo. Obamova vlada je Arizono tožila, ker je bila preveč aktivna pri preganjanju nezakonitih priseljencev, kar je v pristojnosti zvezne vlade.

Trumpova vlada toži Kalifornijo, ker je premalo aktivna, in upa, da se bo tožba končala na podoben način, kot se je Obamova proti Arizoni, ko je vrhovno sodišče ZDA ugotovilo, da si je Arizona prisvojila preveč pooblastil zvezne vlade. O tožbi bo danes v Kaliforniji zveznim policistom govoril minister za pravosodje Jeff Sessions.

Guverner Kalifornije Jerry Brown in pravosodni minister države Xavier Becerra sta imenovana v tožbi, ki sta jo kritizirala. Becerra je zagotovil, da povsem sledijo zvezni ustavi in zakonom ter z ničimer ne ovirajo dela zvezne vlade oziroma imigracijske policije.

"V času do zdaj neopaznega političnega neurja prihaja Sessions v Kalifornijo, da bi še bolj razdelil Ameriko. Jeff, te politične norčije so morda norma za Washington, vendar pri nas ne bodo delovale," je tvitnil Brown.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin