Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
17.25

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Palestina protesti Jeruzalem Donald Trump Izrael

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 17.25

6 let, 4 mesece

Trumpova odločitev sproža nemire tudi po Evropi #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Göteborg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po odločitvi ZDA, da svoje veleposlaništvo preselijo v Vzhodni Jeruzalem, so po svetu izbruhnili številni protesti. Protestniki so se zbrali v Bejrutu in tudi v Parizu, Bruslju in Göteborgu. Tam so zaradi metanja molotovk v sinagogo aretirali tri osebe.

Podpis predsednika ZDA Donalda Trumpa na dokument o selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem in s tem priznanje tega mesta za prestolnico Izraela ima po številnih protestih na Bližnjem vzhodu vpliv tudi na Evropo.


ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. "Konec iluzije, da je ZDA nepristranski posrednik." 


Množičnega zborovanja v Bejrutu se je udeležilo več deset tisoč ljudi, množico je prek videopovezave nagovoril vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, ki je obljubil, da bodo ščitili Palestince in Jeruzalem. Kot je dejal, se zdi Trump v svoji odločitvi osamljen, ima le podporo Izraela. Ponovil je poziv k tretji palestinski vstaji proti Izraelcem. "Pozivam vsa odporniška gibanja, naj združijo vrste in predstavijo enotno strategijo in načrt," je dejal, medtem ko je množica za njim ponavljala vzklik "Smrt Izraelu". Končal je z mislijo, da Trumpova odločitev pomeni "začetek konca Izraela".

O protestu poročajo tudi iz Teherana, kjer pa se je zbralo le nekaj sto ljudi.

Evropska unija ne bo sledila zgledu ZDA

EU je, ko gre za vprašanje Jeruzalema, enotna. Nobena članica Unije ne namerava preseliti svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, niti Slovenija, je poudaril zunanji minister Karl Erjavec po pogovorih EU z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki je pred tem izrazil prepričanje, da bodo članice Unije sledile zgledu ZDA.

Tudi predstavnica unije Federica Mogherini je pred dnevi v odzivu na Trumpovo odločitev izrazila zaskrbljenost nad njenimi morebitnimi učinki v zelo krhkem bližnjevzhodnem kontekstu.

Takrat in danes je navedla jasno in enotno stališče EU: da edina realistična rešitev konflikta med Izraelom in Palestino temelji na dveh državah z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav, Izraela in Palestine.

Izraelski premier je v Bruslju poudaril, da priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela omogoča mir in da je Trump zgolj postavil dejstva jasno na mizo, saj je Jeruzalem prestolnica Izraela že 70 let, prestolnica Judov pa tri tisoč let.

Zbrali so se tudi v mestu

V nedeljo so neznanci napadli sinagogo v Göteborgu na Švedskem, medtem ko so bili v njej mladostniki. V napadu z molotovkami ni bil poškodovan nihče, nastala pa je manjša materialna škoda.

Nekaj ur pred napadom so se ljudje začeli zbirati v mestnem središču in protestirati proti Trumpovi odločitvi, protestirali pa so tudi v Malmöju.

"Hočemo nazaj svojo svobodo in pobili bomo Jude," je po poročanju nacionalnega radia na Švedskem dejal eden od protestnikov.

Prejšnji predsedniki so podpisovali polletne odloke o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem,  Trump pa je to tradicijo končal. | Foto: Reuters Prejšnji predsedniki so podpisovali polletne odloke o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, Trump pa je to tradicijo končal. Foto: Reuters

Vzkliki spominjali na dogodke iz sedmega stoletja

Več sto protestnikov se je zbralo tudi na Dunaju, kjer so v arabščini vpili: "Judje, spomnite se Khyberja, Mohamedova vojska se vrača." Besede se nanašajo na sedmo stoletje, ko so muslimani ubili številne Jude in jih izgnali iz mesta Khyber, ki danes leži v Savdski Arabiji.

Okrog 400 protestnikov se je zbralo tudi v Franciji na trgu Republika, kjer so vzklikali gesla v podporo Palestincem.

Najbolj množični protesti na Bližnjem vzhodu

Še veliko bolj množični protesti zaradi napovedane selitve ameriškega veleposlaništva, ki so se je pred tem otepali vsi ameriški predsedniki, so na Bližnjem vzhodu. Nemire in nestabilnost je na tem območju v pogovoru za Siol.net napovedal tudi Primož Šterbenc. Po njegovih besedah odločitve, kot je bila Trumpova, omogočajo uspešno novačenje radikalnim islamističnim tvorbam.

Kje vse so protestirali?

Na protestih so zažigali ameriško zastavo. | Foto: Reuters Na protestih so zažigali ameriško zastavo. Foto: Reuters Trumpova poteza je sprožila jezo in proteste ne le med Palestinci, ampak tudi širše v arabskem oziroma muslimanskem svetu. Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v petek, ko se muslimani zbirajo na tradicionalnih petkovih molitvah, pozvalo k "dnevu besa". Na poziv so se odzvali tisoči v arabskih državah po vsem svetu.

V Bejrutu so protestnike, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu, zaustavile varnostne sile s solzivcem in vodnim topom. Blokirale so vse ceste, ki vodijo do zgradbe v libanonski prestolnici, in jim tako preprečile dostop do diplomatskega predstavništva.

Približno kilometer od veleposlaništva so varnostne sile postavile bodočo žico. Proti tistimi, ki so poskušali preplezati bodečo žico, so uporabili solzivec. Protestniki so odgovorili z obmetavanjem s kamenjem in zažiganjem smetnjakov.

Nekateri so sežigali Trumpove fotografije, drugi pa vihteli palestinske zastave in vzklikali protiameriška gesla. Po navedbah prič so se protesta udeležili predvsem Palestinci in pripadniki libanonskih levičarskih skupin. Več ljudi je imelo težave z dihanjem zaradi vdihavanja solzivca.

Več tisoč protestnikov v Džakarti

V Rabatu v Maroku se je na protestu proti Trumpovi odločitvi zbralo več deset tisoč protestnikov. Množica, opremljena s palestinskimi zastavami, se je podala od trga Bab el Had po glavni mestni aveniji do maroškega parlamenta.

Najbolj množični protesti so bili v Rabatu v Maroku. | Foto: Reuters Najbolj množični protesti so bili v Rabatu v Maroku. Foto: Reuters Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti. Protestniki, večinoma odeti v bela oblačila, so mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali, da je bog velik.

"Zahtevamo pravico za Palestince, ki jim Jeruzalem pripada," je povedal predsednik konservativne islamske stranke PKS Sohibul Iman.

Protesti so bili tudi v drugih mestih – v Kairu, Istanbulu, Kabulu …

 

Ne spreglejte