SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpova kandidatka za direktorico Cie ponudila odstop zaradi programov mučenja

0,93

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kandidatka za direktorico obveščevalne agencije Cia Gina Haspel je Beli hiši ponudila odstop od kandidature v skrbi, da bo pričakovana razprava o programu mučenja terorističnih osumljencev škodovala slovesu agencije in tudi njej sami. Bela hiša ji je sicer izrazila vso podporo.

Haspelova je po poročanju ameriških medijev spremljala usodo zdravnika Bele hiše Ronnyja Jacksona, ki ga je predsednik Donald Trump želel za veteranskega ministra. Jackson je odstopil, ko so prišle na dan številne negativne informacije o njegovem delu in obnašanju.

Haspelova je po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 nekaj časa vodila tajni zapor Cie na Tajskem, kjer so mučili najmanj dva teroristična osumljenca, vendar so temu takrat uradno rekli posebna zasliševalska metoda.

Podporo kandidaturi Gine Haspel je doslej izrazilo več nekdanjih in zdajšnjih obveščevalnih, diplomatskih in vojaških uradnikov, na drugi strani pa so skupine za človekove pravice, kot je Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). | Foto: Reuters Podporo kandidaturi Gine Haspel je doslej izrazilo več nekdanjih in zdajšnjih obveščevalnih, diplomatskih in vojaških uradnikov, na drugi strani pa so skupine za človekove pravice, kot je Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Foto: Reuters Odstranila dokazno gradivo

Kasneje je kot ena od vodilnih Protiterorističnega centra v ZDA izvršila ukaz in odstranila dokazno gradivo o teh spornih programih. Haspelova naj bi na zaslišanju pred senatnim odborom za obveščevalne dejavnosti v sredo zagotovila, da bo odločno nasprotovala morebitnim poskusom oživitve tovrstnih programov.

S tem bi se postavila na nasprotni breg od Trumpa, ki je doslej večkrat javno zagovarjal mučenje in pobijanje terorističnih osumljencev in njihovih družin. Obenem pa ima zaradi tega neomajno podporo Bele hiše, od koder je po poročanju Washington posta dobila navodilo, naj vztraja pri kandidaturi.

Haspelova bi bila prva direktorica v zgodovini Cie

V primeru potrditve bo Haspelova postala prva direktorica Cie v njeni zgodovini, ki jo že vodi kot vršilka dolžnosti, saj se je Mike Pompeo preselil na čelo State Departmenta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin