Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
7.22

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

muslimani politika begunec Donald Trump ZDA

Torek, 30. 1. 2018, 7.22

6 let, 2 meseca

Trump znova odprl vrata beguncem iz 11 večinoma islamskih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so se po treh mesecih odločili, da bodo beguncem iz 11 večinoma muslimanskih držav, ki so opredeljene kot veliko varnostno tveganje, ponovno dovolili iskanje zaščite v ZDA, vendar po še malce bolj zaostrenem preverjanju.

Gre za begunce iz Egipta, Iraka, Libije, Irana, Somalije, Sudana, Južnega Sudana, Sirije, Jemna, Malija in Severne Koreje. Zdaj naj bi bilo končno povsem jasno, da ameriška vlada ne bo zapirala vrat beguncem na podlagi tega, iz katerih držav prihajajo.

Novi varnostni ukrepi pri sprejemanju beguncev

Administracija predsednika Donalda Trumpa trdi, da želijo s spremembami pri postopkih sprejemanja beguncev in novimi varnostnimi ukrepi, katerih podrobnosti za zdaj še niso znane, preprečiti, da bi program izkoriščali teroristov, ki se želijo vtihotapiti v ZDA kot begunci.

Trumpova administracija si želi večjo varnost na mejah doseči tudi z reformo imigracijskega sistema. Pretekli teden je podala svoja načela za pogajanja s kongresnimi demokrati, v katerih med drugim zahtevajo 25 milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko, več denarja za obmejne agente in varnost, intenzivnejše zapiranje nezakonitih priseljencev, ki so zagrešili zločine, in odstranjevanje tistih, ki prekoračijo rok za bivanje na podlagi vizumov.

Trump demokratom ponuja zaščito za mladoletne nezakonite priseljence

Bela hiša si želi tudi ukinitev programa vizumske loterije, ki državljanom držav z malo priseljenci v ZDA omogoča sodelovanje v žrebu za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje v ZDA, spodbujanje priseljevanja visoko izobraženih in usposobljenih ljudi ter odpravo možnosti, da zakoniti priseljenci omogočijo prihod v ZDA širšemu sorodstvu.

V zameno za te reforme bi demokrati dobili zaščito pred izgonom za 1,8 milijona nezakonitih priseljencev, ki so v ZDA prišli mladoletni. Ti ljudje bi tudi dobili možnost državljanstva, vendar šele po desetih ali 12 letih, ne bodo pa smeli narediti nobenega prekrška. Vodstvo senatnih demokratov je Trumpovo ponudbo v zameno za reformo že zavrnilo.

Ne spreglejte