SiolNET. Novice Svet
2,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump ukazal, naj FBI preišče obtožbe proti Kavanaughu

2,12

termometer

Brett Kavanaugh, Donald Trump
Trump je sprejel zahtevo po preiskavi, ki pa "mora biti omejena v obsegu in trajanju". Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek ukazal zvezni policiji FBI, naj uvede preiskavo obtožb proti kandidatu za vrhovnega sodnika Brettu Kavanaughu. To so doslej ogorčeno zahtevali demokrati, republikanci pa odločno zavračali, vendar so v petek ugotovili, da brez preiskave v senatu nimajo dovolj glasov za potrditev kandidata.

V senatnem odboru za pravosodje se je v petek nadaljevala drama, ki se je v četrtek začela z zaslišanjem Christine Blasey Ford in Bretta Kavanaugha. Fordova je opisala, kako jo je Kavanaugh pred 38 leti spolno napadel, republikance pa je zajelo malodušje, ker je delovala kredibilno.

Nato je nastopil Kavanaugh in republikancem uvodoma dal krila, ko pa se je dim razkadil, je bilo vse več ocen, da njegov nastop ni bil niti najmanj primeren za nekoga, ki želi postati član najvišjega sodnega telesa v ZDA. Kavanaugh je bil nesramen do demokratskih senatorjev in senatork, ko je s solzami in smrkanjem zatrjeval, da je nedolžen. Tega si doslej ni privoščil še noben kandidat za vrhovnega sodnika, niti večina drugih kandidatov za zvezne položaje, ki potrebujejo senatno potrditev.

Kavanaughov nastop je Donalda Trumpa glede na njegov sicer osamljen tvit navdušil, čemur pa analitiki in tisti, ki predsednika poznajo, ne verjamejo preveč. Trump nima rad cmeravih moških, ne glede na to, ali se jim dogaja krivica ali ne.

Kavanaugh je bil nesramen do demokratskih senatorjev in senatork, ko je s solzami in smrkanjem zatrjeval, da je nedolžen. Kavanaugh je bil nesramen do demokratskih senatorjev in senatork, ko je s solzami in smrkanjem zatrjeval, da je nedolžen. Foto: Getty Images

Preiskava mora biti "omejena v obsegu in trajanju"

Trump je v petek zadržano hvalil Kavanaugha, obenem pa tudi Fordovo. Doslej je praviloma ostro napadel vsako žensko, ki je njega ali njegove zaveznike obtožila spolnega napada. Zaveda se tudi anket, tako javnih kot strankarskih, ki kažejo, da republikanci pred novembrskimi volitvami pospešeno izgubljajo ženske glasove.

Potem ko je republikanski senator iz Arizone Jeff Flake pozval k preiskavi FBI in sta se mu pridružili še kolegici iz Maina in Aljaske Susan Collins ter Lisa Murkowski, pa je popustil tudi Trump in sprejel zahtevo po preiskavi, ki pa "mora biti omejena v obsegu in trajanju" - le na kredibilne obtožbe proti Kavanaughu in najdlje do 5. oktobra.

Brett Kavanaugh Novice Kavanaugh preživel prvo glasovanje, vendar se je že začelo zapletati

Flake je najprej glasoval s kolegi v pravosodnem odboru za potrditev Kavanaughove kandidature in republikansko vodstvo je nameravalo opraviti glasovanje pred celotnim senatom že danes. Nato pa sta ga na hodniku senatne zgradbe napadli dve ženski, ki sta po lastnih besedah doživeli podobno kot Fordova, ter ga nadrli. "V oči me glej, ko ti govorim," je dejala ena od njiju, ki je trdila, da žrtev spolnega nasilja, kot je sama, zdaj ne bo nihče več jemal resno. Malo za tem je Flake povedal, da ne bo glasoval za Kavanaugha brez preiskave.

Kongresna policija je v petek aretirala skoraj sto ljudi, večinoma žensk, ki so bile ogorčene zaradi Kavanaughove potrditve v odboru. Za demokrate je boj proti njegovi potrditvi postal nujen. "Vse se vrača, vse se plača," je grozil Kavanaugh med zaslišanjem in napovedal, da bodo njegove sodne odločitve šle le v eno samo smer, in sicer v desno.

Profesorica psihologije Christine Blasey Ford je v senatnem odboru za pravosodje ameriškega kongresa v četrtek opisala spolni napad sedanjega kandidata za vrhovnega sodnika Kavanaugha leta 1982. Profesorica psihologije Christine Blasey Ford je v senatnem odboru za pravosodje ameriškega kongresa v četrtek opisala spolni napad sedanjega kandidata za vrhovnega sodnika Kavanaugha leta 1982. Foto: Getty Images

Boj za Kavanaugha ali proti njemu razdelil ZDA

Za republikance je njegova potrditev trenutno prav tako nujna, ker lahko po novembru izgubijo večino v senatu. Boj za Kavanaugha ali proti njemu je po nekaterih ocenah razdelil ZDA podobno kot državljanska vojna v 19. stoletju. Za demokrate sta pomembna le blokada in upanje na ugoden razplet volitev novembra, republikanci pa bi ta hip potrdili kogarkoli.

Gre za to, da skušajo za prihodnja leta ali desetletja dobiti na svojo stran vejo oblasti, ki potrjuje ali zavrača zakone kongresa ali odločitve predsednika. Demografske spremembe so bolj naklonjene demokratom, ki Kavanaugha zavračajo še iz enega zanje pomembnega razloga. Trump ga je namreč med številnimi konservativno ustreznimi kandidati izbral zato, ker meni, da predsednika ZDA, dokler je na položaju, ne bi smeli civilno ali kazensko preganjati.

Christine Blasey Ford Novice Domnevna žrtev Bretta Kavanaugha v senatu opisala spolni napad

Poleg Fordove Kavanaugha spolnega nasilja obtožujeta še dve drugi ženski, Kavanaugh pa vse obtožbe odločno zanika in trdi, da gre za zaroto demokratov, ki se mu skušajo maščevati, med drugim zaradi tega, ker je v 90. letih prejšnjega stoletja sodeloval v preiskavah posebnega tožilca Kena Starra proti predsedniku Billu Clintonu.

Trump sprožil novo gibanje #ZakajNisemPrijavila

Po tem, ko je Blasey Ford Kavanaugha obtožila spolnih zlorab, je Trump tvitnil, zakaj tega ni prijavila, ko se je zgodilo. S tem je ujezil zvezdnice Alysso Milano, Ashley Judd, Padmo Lakshmi, Miro Sorvino in druge, ki so na Twitterju začele razkrivati, zakaj takoj niso prijavile spolnih zlorab, ki so se jim zgodile pred leti.

Svoje zapise so pospremile z značko #ZakajNisemPrijavila, zdaj pa k razkritju spodbujajo še druge ženske.

Ashley Judd, Mira Sorvino Trendi Zvezdnice spet razkrivajo zlorabe, začele so gibanje #ZakajNisemPrijavila

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin