Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
20.29

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Brett Kavanaugh ZDA Donald Trump Christine Blasey Ford senatorji

Petek, 28. 9. 2018, 20.29

5 let, 7 mesecev

Kavanaugh preživel prvo glasovanje, vendar se je že začelo zapletati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Brett Kavanaugh | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor ameriškega senata za pravosodje je danes s tesno večino priporočil Bretta Kavanaugha za položaj vrhovnega sodnika ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. Kavanaugh, o čigar imenovanju mora odločati še ves senat, je glasovanje v senatnem odboru prestal kljub očitkom o spolnih napadih v preteklosti.

Za imenovanje Kavanaugha, ki ga je za položaj predlagal ameriški predsednik Donald Trump, je glasovalo vseh enajst republikanskih članov odbora, vseh deset demokratov pa je bilo proti.

Po poročanju tiskovnih agencij je sodnika podprl tudi republikanski senator Jeff Flake iz Arizone, ki je s podporo njegovi kandidaturi okleval do danes.

Pravosodni odbor je v četrtek zaslišal Christine Blasey Ford, ki Kavanaugha obtožuje spolnega napada pred 36 leti. Izpoved domnevne žrtev se je zdela verodostojna obema stranema, vendar pa je bil za ohranitev enotnosti republikancev odločilen ognjevit nastop kandidata, ki je s solzami v očeh vztrajal pri nedolžnosti in ostro kritiziral demokrate.

O imenovanju 53-letnega konservativca za vrhovnega sodnika mora odločati še celoten stočlanski senat, v katerem imajo republikanci tesno večino 51 glasov.

Zaplet po glasovanju

Jeff Flake | Foto: Reuters Jeff Flake Foto: Reuters Zapletlo se je že takoj po glasovanju v pravosodnem odboru. Predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe je najprej na hitro prekinil zasedanje, da prepreči glasovanje o tem, da naj FBI uvede preiskavo. Naglica je bila zaman, ker je potem Flake pozval k preiskavi FBI pred glasovanjem o Kavanaughu v celotnem senatu.

S tem je lastni stranki vrgel palico v kolesje potrjevanja in se ženskam nekoliko odkupil za to, da je v odboru glasoval za Kavanaughovo potrditev.

Nastala je zmeda, kajti republikanci lahko še vedno brez Flaka potrdijo Kavanaugha, vendar pa politični analitiki ocenjujejo, da bosta kolegu iz Arizone pritegnili tudi republikanki Susan Collins in Lisa Murkowski, kar bi pomenilo premalo glasov.

Christine Blasey Ford
Novice Domnevna žrtev Bretta Kavanaugha v senatu opisala spolni napad

Sestanki, da jih prepričajo

Republikansko vodstvo bo imelo sedaj sestanke s Flakom in senatorkama, da ju prepriča v podporo Kavanaughu brez preiskave FBI o obtožbah drugih žensk na račun Kavanaugha kakor tudi Fordove, ki je že prestala preizkus z detektorjem laži in je pripravljena na novega, kar Kavanaugh zavrača.

Poleg Fordove ga spolnega napada na študentski zabavi obtožuje tudi Deborah Ramirez. Julie Swetnick, ki jo zastopa odvetnik Stormy Daniels Michael Avenatti, pa ga je videla v vrsti z drugimi fanti pred vrati spalnice, kjer so drug za drugim posiljevali omamljeno dekle.

Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump izrazil zaupanje v republikanske senatorje

Trump, ki je Kavanaugha nominiral, je bil v prvem odzivu na dogajanje v senatu nenavadno umirjen. Izrazil je zaupanje v republikanske senatorje, zadovoljstvo s Kavanaughovim četrtkovim nastopom v odboru, obenem pa je pohvalil tudi izpoved Fordove kot prepričljivo in verodostojno.

Trump ponavadi neposredno kritizira ženske, ki njega ali njegove politične zaveznike obtožijo spolnega napada. Nekateri analitiki menijo, da so ga uspeli obrzdati sodelavci, ker so kongresne volitve in grožnja izgube tudi senata preblizu. Drugi pravijo, da mu "jokajoči Kavanaugh" ni več všeč.

Ne spreglejte