Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
6.54

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Koronavirus ZDA

Torek, 13. 10. 2020, 6.54

3 leta, 6 mesecev

Trump skrajšal prvo predvolilno zborovanje po bolezni na okrog 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
ZDA, koronavirus, Arizona | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je imel v ponedeljek zvečer pri Orlandu na Floridi svoje prvo predvolilno zborovanje, potem ko je zbolel za covid-19. Njegov zdravnik je pred tem sporočil, da sta bila dva njegova zaporedna testa na koronavirus negativna. Trump je bil sicer nenavadno kratek; na zborovanju je bil le 18 minut.

Trump zaostaja v anketah za demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom. Okužba s koronavirusom je zanj prišla ob najbolj nepravem času, saj mu je preprečila zborovanja, ki njemu in podpornikom vlivajo energijo. Glede na ankete je bila predsednikova okužba le še pika na i konca predsedniškega mandata, vendar se Trump ne predaja in bo poskušal presenetiti, kot mu je to uspelo leta 2016, navaja STA.

Koronavirus lahko odloči glasovanje na Floridi

Florida je ena od ključnih zveznih držav, ki bodo odločile o zmagovalcu predsedniških volitev ZDA. Trump je leta 2016 na Floridi zmagal in republikancem je leta 2018 uspelo obdržati guvernerja ter oba zvezna senatorja. Do izbruha pandemije je kazalo, da bo Florida tudi letos republikanska, nato pa so prišle nesrečne Trumpove izjave o koronavirusu, češ da "praktično nikogar ne ogroža, razen starih in bolnih".

Kranjska Gora
Novice Zaostrovanje ukrepov: kaj bo s turističnimi boni?

Florida je polna upokojencev, ki imajo dovolj časa za udeležbo na volitvah, in Trump je s svojim odnosom do pandemije glede na ankete izgubil to volilno telo. Pred kratkim so celo v upokojenski republikanski trdnjavi Floride The Villages opazili povorko vozičkov za golf z napisi v podporo Bidnu.

Trump trdi, da je zdaj imun

Svojim navdušenim privržencem je Trump zatrdil, da je zdaj imun proti koronavirusu in se počuti izjemno mogočnega. Na grozo zdravstvenih strokovnjakov je potem dejal, da se bo sprehodil med množico in poljubljal vse po vrsti, od žensk do moških. Tega na srečo potem ni storil. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci opozarja, da so okrevajoči bolniki verjetno res nekaj časa imuni, vendar obstajajo primeri ponovnih okužb po nekaj tednih ali mesecih, navaja STA.

Trumpov nastop je bil zanj nenavadno kratek - le 18 minut, s Floride pa se odpravlja naprej v Pensilvanijo, Iowo, Severno Karolino in Wisconsin. Vse to so države, ki jih je leta 2016 osvojil in v katerih zdaj zaostaja v anketah.

"Predsednik ni nevaren okolici"

Kako bo ta tempo vplival na predsednika, ki okreva po covid-19, ni jasno. Trumpov zdravnik Scott Conley sodeluje pri zagotavljanju, da je z njim vse v redu. Po Trumpovem slovesu od Washingtona je sporočil, da je imel dva zaporedna negativna testa, skupaj s preostalimi podatki pa sklepa, da predsednik ni nevaren okolici.

Drugi zdravstveni strokovnjaki so glede tega izjemno skeptični, demokrati pa so, kot je bilo pričakovati, izjemno kritični: "Predsednik Trump danes v Sanford ne prinaša nič drugega kot nepremišljeno obnašanje, retoriko, ki deli in podžiga strah. Podobno nevarno je tudi to, da nima nobenega načrta za obvladanje virusa, ki je vzel življenja 15 tisoč Floridčanov." Tudi Fauci, ki se je pritožil, ker je Trumpova kampanja uporabila njegove iz konteksta vzete izjave za politični oglas, je dejal, da takšno Trumpovo obnašanje naravnost išče težave, piše STA.

V ZDA zaradi covid-19 umrlo že 214 tisoč ljudi

V ZDA je do ponedeljka zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa za covid-19 umrlo že več kot 214 tisoč ljudi, število okužb s koronavirusom pa je preseglo 7,8 milijona. Predsednik ZDA Donald Trump se je teden dni po okužbi razglasil za imunega in ponavlja, da bo virus kmalu izginil sam od sebe.

ZDA, koronavirus, Arizona | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bolj ali manj jasno postaja, da število okužb narašča tam, kjer ima Trump svoja predvolilna zborovanja, ki se jih udeležujejo podporniki brez mask in socialne distance. Trump je imel v ponedeljek prvo tako zborovanje po okužbi na Floridi, do konca tedna pa namerava obiskati še tri države, piše STA.

Želel je obleči majico Supermana

Na opozorila, da to ni pametno in da ogroža življenja, se Trump ne ozira, saj zaostaja v anketah za demokratom Josephom Bidnom in je prepričan, da lahko ta zaostanek odpravi le z zborovanji. New York Times poroča, da je nameraval ob odhodu iz bolnišnice obleči majico filmskega junaka Supermana in jo pokazati pred ljudmi, ko bi si dramatično slekel srajco, piše STA.

Demokrati "potujočega virusa" nočejo pri sebi

Župan Des Moinesa v Iowi, kamor Trump prihaja v sredo, je izjavil, da ga zelo skrbi porast okužb po Trumpovem zborovanju. Predsednik državne demokratske stranke Mark Smith pa je vodstvo države pozval, naj mu ne dovolijo priti. Iowa je v ponedeljek presegla 100 tisoč okužb, umrlo pa je 1.464 ljudi. Zadnje štiri dni so imeli po 1.300 novih okužb na dan in 46 mrtvih. Demokrati zato "potujočega virusa", kot po novem pravijo Trumpu, nočejo pri sebi, navaja STA.

V nekaterih državah rekordi

Demokratski guverner Kentuckyja Andy Beshear se je v nasprotju s Turmpom podal v samoizolacijo "že" zaradi tega, ker je bil v stiku z okuženo osebo, v Zahodni Virginiji pa so zaradi naraščanja okužb spet prepovedali obiske v bolnišnicah. V Kansasu je bilo v tednu dni do ponedeljka 736 novih primerov, kar je tedenski rekord. Država ima skupaj 68 tisoč okuženih in 771 mrtvih, kljub temu pa lastniki lokalov tožijo zaradi odloka, ki jih zapira že ob 23. uri zvečer.

V Teksasu okužbe zelo naraščajo v območju mesta El Paso, guverner države Greg Abbott je tja poslal 75 zdravnikov in medicinskih sester poleg 169 zdravstvenih delavcev, ki jih je poslal že prej. El Paso, ki ni veliko mesto, ima v bolnišnicah za covid-19 sprejetih 313 ljudi.

Dobra novica je prišla od podjetja Pfizer, ki je spet razširilo testiranje za svoje cepivo proti koronavirusu. Pfizer je nameraval imeti sprva teste na 30 tisoč prostovoljcih, potem je to povečal na 44 tisoč pripadnikov vseh ras, zdaj pa vključuje še mlade, stare od 12 do 15 let, še piše STA.

Ne spreglejte