Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
8. 11. 2017,
6.42

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

Kim Džong Un Kitajska Južna Koreja Severna Koreja Donald Trump

Sreda, 8. 11. 2017, 6.42

6 let, 5 mesecev

ZDA in Kitajska sklenili za devet milijard poslov #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

donald trump, kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je z ženo Melanio pripotoval v Peking, kjer bo poleg Severne Koreje najbolj težavna točka pogovorov ameriški trgovinski primanjkljaj v odnosih s Kitajsko. Gostitelj, kitajski predsdnik Xi Jinping, ga je sprejel z vsemi častmi in pompom.

Ameriška in kitajska podjetja so ob začetku obiska podpisala 19 pogodb v skupni vrednosti devet milijard ameriških dolarjev. Ob slovesnem podpisu pogodb, katerih podrobnosti še niso znane, je podpredsednik kitajske vlade Wang Yang napovedal, da bodo v četrtek ob prisotnosti Trumpa in Xija podpisane pogodbe o bistveno večjih poslih, med drugim o izvozu plina in soje.

Video: Planet TV

Trump bo prvi tuji voditelj po letu 1949, ko je bila ustanovljena Ljudska republika Kitajska, ki ga bodo gostili na uradni večerji v Prepovedanem mestu, največjem kompleksu palač na svetu (sestavlja ga 980 zgradb). Med letoma 1420, ko je bilo Prepovedano mesto dokončano, in 1912 je bilo cesarska palača.

Fotogalerija
1 / 10

Trump poslal jasno sporočilo Kimu

Trump je na Kitajsko pripotoval iz Seula, kjer je nagovoril južnokorejski parlament in poslal jasno sporočilo Severni Koreji: "Ne podcenjujte nas. Ne preizkušajte nas." Potem ko je obisk v Seulu začel v bolj spravljivih tonih in je Pjongjang celo povabil za pogajalsko mizo, je bil v nagovoru parlamenta Trump precej ostrejši ter je obsodil "mračno fantazijo" življenja v Severni Koreji. Nagovoril je tudi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki ga z imenom sicer ni nikoli omenil, in dejal, da "zaradi orožja, ki ga pridobivate, ne boste bolj varni. Zaradi tega je vaš režim v veliki nevarnosti".

Fotogalerija
1 / 5

Stoltenberg: Za mirno rešitev potreben močan pritisk na Severno Korejo

Vse članice zveze Nato se strinjajo, da je za mirno rešitev potreben močan pritisk na Severno Korejo zaradi njenih raketnih in jedrskih programov, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg ob začetku zasedanja obrambnih ministrov Nata. Pri tem je izpostavil posebno odgovornost Kitajske in Rusije.

STA

Fotogalerija
1 / 15

Govor je začel s pohvalami južnokorejskim dosežkom od konca korejske vojne v primerjavi s Severno Korejo, ki jo je primerjal s "tragičnim eksperimentom v laboratoriju zgodovine". Dejal je, da tam vlada vojaški kult z "norim prepričanjem v usodo voditelja, da vlada kot starševski lik nad zasedenim korejskim polotokom ter nad zasužnjenimi Korejci".

Južna Koreja, helikopter, helikopterji | Foto: Reuters Foto: Reuters Megla preprečila presenetljiv obisk

Trump si je nameraval iz helikopterja nenapovedano ogledati demilitarizirano območje med obema Korejama, ki velja za najbolj zastraženo mejo na svetu. Trumpov helikopter je vzletel iz ameriške vojaške baze v Seulu, a je moral po 25 minutah zaradi slabega vremena in vidljivosti obrniti.

Pjongjang je opozoril, da si je morda v preteklosti zadržanost ZDA razlagal kot šibkost, da pa zdaj v ZDA vlada drugačna administracija. "Severna Koreja ni raj, kot si ga je zamislil vaš dedek. Je pekel, ki si ga ne zasluži nobena oseba," je nagovoril Kima, v mislih pa je imel ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

Kima je ob tem pozval, naj se odpove jedrskemu programu, Rusijo in Kitajsko pa, naj izvajata pritisk na Pjongjang v tej smeri. "Svet ne more tolerirati grožnje režima, ki grozi z jedrskim uničenjem. Vse odgovorne nacije morajo združiti sile in izolirati brutalen severnokorejski režim, mu odpovedati vsako obliko podpore, dobave ali sprejemanja," je dejal.

Ne spreglejte