Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2018,
14.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Natisni članek

Donald Trump Rex Tillerson

Torek, 13. 3. 2018, 14.01

6 let, 1 mesec

Trump odstavil zunanjega ministra Tillersona #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Ameriški predsednik Donald Trump je odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. Nasledil ga bo dozdajšnji vodja obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo, medtem ko bo Cio v prihodnje vodila Gina Haspel. Ameriški predsednik je ob pojasnjevanju svoje odločitve o odstavitvi državnega sekretarja dejal, da se s Tillersonom nista strinjala o številnih stvareh, tudi glede iranskega jedrskega programa.

Video: Planet TV


"Mike Pompeo, direktor Cie, bo postal naš novi državni sekretar. Opravljal bo fantastično delo! Hvala Rexu Tillersonu za njegovo delo. Gina Haspel bo postala nova direktorica Cie, prva ženska do zdaj. Čestitke vsem!" je prek Twitterja sporočil predsednik ZDA Donald Trump.

Trump in Tillerson na nasprotnih bregovih glede Severne Koreje

Po poročanju Washington Posta je Trump Tillersona v petek pozval, naj odstopi. Ta se je nato v ponedeljek predčasno vrnil s svoje turneje po Afriki. O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o odhodu Tillersona.

Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson preveč razmišlja v ustaljenih okvirih. Da se dvojica vsebinsko pogosto ni strinjala, med drugim glede iranskega jedrskega programa, je danes priznal tudi Trump. 

"Dejansko sva dobro shajala, a se nisva strinjala o nekaterih stvareh. Če pogledate dogovor z Iranom, sem menil, da je grozen, on je menil, da je dober," je dejal ameriški predsednik.

Trump naj bi po poročanju Washington Posta tako presodil, da mora spremembe izvesti še pred pričakovanim srečanjem s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in prihajajočimi trgovinskimi pogajanji.

Rex Tillerson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odstavil še Tillersonovega namestnika

Trump je po državnem sekretarju Rexu Tillersonu odpustil še njegovega namestnika, državnega podsekretarja Steva Goldsteina. Ta je danes na Twitterju zapisal, da Trump s Tillersonom pred odstavitvijo ni govoril, kar je v nasprotju z navedbami Bele hiše.

Cio bo prvič v zgodovini vodila ženska

V State Department zdaj prihaja Mike Pompeo, tega pa bo na čelu Cie predvidoma nasledila njegova dozdajšnja namestnica Gina Haspel. Če bo potrjena v kongresu, bo Cio prvič v njeni zgodovini vodila ženska. Oba sta se Trumpu že zahvalila za zaupanje, ki jima ga je izkazal.

V izjavi za Washington Post je Trump Pompea in Haspelovo močno pohvalil. Za Pompea je med drugim dejal, da je bil najboljši v svojem letniku na West Pointu in z odliko diplomiral na harvardski pravni šoli, kot član predstavniškega doma kongresa pa se je izkazal s svojim delom in sposobnostjo sodelovanja tudi z demokrati.

Za Haspelovo je med drugim zapisal, da je s Pompeom tesno sodelovala več kot leto dni in da se je med njima v tem času razvilo globoko spoštovanje. Sam jo bo zdaj predlagal za novo direktorico Cie. Če jo bo kongres potrdil, bo to po njegovem mnenju zgodovinski mejnik.

Še ena v vrsti menjav v Beli hiši

Predsednik se je obenem v izjavi za časnik zahvalil Tillersonu za njegovo delo. "V zadnjih 14 mesecih smo veliko dosegli, njemu in njegovi družini želim vse dobro," je zatrdil.

Menjava na vrhu State Departmenta je le še ena v vrsti menjav v Trumpovi administraciji v zadnjih mesecih. Med drugim je svoj odhod prejšnji teden napovedal predsednikov gospodarski svetovalec Gary Cohn.

Ne spreglejte