Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
12. 11. 2017,
8.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Donald Trump Kim Džong Un Severna Koreja

Nedelja, 12. 11. 2017, 8.04

6 let, 5 mesecev

Trump o Kimu: Tako zelo si prizadevam biti njegov prijatelj

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
severna koreja, kim jong un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump si je na Twitterju tokrat (ponovno) privoščil severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

"Zakaj bi me Kim Džong Un užalil s tem, ko mi reče, da sem star, ko pa mu jaz NIKOLI ne bi rekel, da je majhen in debel? No, ja, tako zelo si prizadevam biti njegov prijatelj - in morda se bo nekega dne to zgodilo!" je (sarkastično) čivknil Trump, ki je v sklopu svoje 12-dnevne azijske turneje v Vietnamu.

Voditelja si tokrat nista prvič izmenjala bodic. V svojem nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov je Trump Kima označil za 'raketarja', ki da je na samomorilski misiji. "Prestrašen pes laja glasneje," pa mu je vrnil Kim.

Trump seveda je Kima v preteklosti označil za majhnega in debelega, potem ko ga je predstavnik Pjongjanga označil za starejšo osebo, ki kaže znake poslabšanja mentalnih zmogljivosti oziroma za slaboumno starejšo osebo.

Severna Koreja je Trumpov obisk Azije označila za vojno hujskaštvo. Predsednik ZDA je na turneji med drugim iskal podporo za zaustavitev severnokorejskega jedrskega programa ter pozival regionalne voditelje, naj se združijo v prizadevanjih za to.

donald trump, kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je v sredo med nagovorom južnokorejskega parlamenta dejal, da v Severni Koreji vladajo kot v kultu, osnovanem na "norem prepričanju o voditeljevi usodi, da vlada".

Kljub vsem zbadljivkam med voditeljema in napetostim med državama pa Trump ne izključuje prijateljstva s Kimom. Če bi postala prijatelja, bi bilo "zelo zelo lepo," je dejal Trump v soboto med pogovorom z novinarji, a dodal, da ni prepričan, ali se bo to zgodilo. "To bi bilo morda čudno, a je možno. Če bi se zgodilo, bi bilo to lahko nekaj zelo dobrega za Severno Korejo. Lahko pa bi bilo dobro tudi za preostanek sveta," je dejal.

 

 

Ne spreglejte