SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump jemlje vojski 3,8 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko

0,34

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump želi vojaškemu proračunu ZDA odvzeti še dodatnih 3,8 milijarde dolarjev za financiranje zidu v obliki ograje na meji z Mehiko, saj bodo 3. novembra predsedniške volitve in Trump želi volivcem sporočiti, da je uresničil svojo glavno predvolilno obljubo iz leta 2016.

Takrat je obljubil, da bo na celotni meji z Mehiko zrasel "čudovit zid", ki bo ustavil nezakonito priseljevanje v ZDA ter pretok mamil in trgovino z ljudmi. Obljubil je tudi, da bo za ta zid plačala Mehika, piše STA.

Demokrati in Mehika mu denarja ne dajo

Po štirih letih zidu še ni, Mehika ga tudi ni pripravljena plačati, prav tako denarja ne odobrijo kongresni demokrati v ZDA. Trump se je s pomočjo naklonjenih sodišč znašel po svoje in je del denarja že odvzel Pentagonu, sedaj namerava še dodatne 3,8 milijarde, še piše STA.

Mehika zid Foto: Reuters

Trumpova vlada je kongresu naročila, naj 1,5 milijarde dolarjev odvzame nacionalni gardi ZDA, preostanek sredstev pa iz programov nabave oborožitve. Demokrati opozarjajo, da ustava daje pravico razdeljevanja proračunskih sredstev kongresu in ne vladi.

Do novembra želi postaviti vsaj 640 kilometrov zidu

Trump želi do novembra postaviti vsaj 640 kilometrov zidu oziroma ograje na meji. Doslej mu je uspelo obnoviti za 160 kilometrov raznih obstoječih ovir, ograje in zidu, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin