SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Trump: Haitija in Afrike nisem poimenoval "usrane luknje" #video

0,75

termometer

donald trump, Južna Koreja
Foto: Reuters

Washington Post na podlagi dveh virov blizu predsednika ZDA poroča, da je Donald Trump v četrtek za zaprtimi vrati izražal jezo nad tem, da v ZDA prihajajo le ljudje iz revnih držav, kot je Haiti, pri tem pa uporabil zelo neprimerne besede. Bela hiša Trumpovih navedb ni zanikala.

Trump naj bi eksplodiral med predstavitvijo kongresnega dogovora o ureditvi problema priseljevanja. Tega je zavrnil pred presenečenimi kongresniki, ki so bili na sestanku v Beli hiši.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščinah doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

[video: 67511 / ]

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Trump: Zakaj ne pridejo Norvežani?

Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov. Dodal je vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj" namesto, na primer, iz Norveške.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah je v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal, da se predsednik bori za trajno rešitev priseljevanja, da bodo ZDA močnejše s sprejemanjem tistih, ki lahko prispevajo k družbi in gospodarstvu ter se lahko asimilirajo v njihovo veliko državo.

Trump je danes na Twitterju zapisal, da je na sestanku uporabil težke besede, a da ni uporabil teh besed, ki mu jih očitajo.

"Če drži, je to šokantno in sramotno stališče predsednika ZDA. Oprostite, ampak tu ni mogoče uporabiti druge besede kot 'rasistično'," je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za človekove pravice Rupert Colville. "Ne moreš odpraviti celotnih držav in celin kot 'usranih lukenj', katerih celotno prebivalstvo, ki ni belo, torej ni dobrodošlo," je dodal.

Trumpovo izjavo so obsodili tudi v Afriški uniji in spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike. Tiskovna predstavnica AU Ebba Kalondo je ameriškega predsednika spomnila, da so številni Afričani v ZDA prišlo kot sužnji, in dodala, da so njegove izjave klofuta sprejemljivemu obnašanju in praksi.

Ob tem je ZDA opisala kot globalni primer, kako so migracije postavile temelje za državo, ki je zgrajena na močnih vrednotah, raznolikosti in priložnosti.

Norvežani: Ne hvala, ne bomo se priselili v ZDA

Medtem so Norvežani, ki se jih je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo le 509, Trumpovo vabilo zavrnili. "V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre. Podobno so se na Twitterju odzvali številni njegovi rojaki.

Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, medtem spoštljivo zavračajo komentarje na Trumpovo izjavo, ameriški profesor novinarstva na univerzi v Stockholmu Christian Christensen pa je bil v tvitu bolj neposreden.

"Jasno je, da se Norvežani želijo preseliti v državo, kjer bodo imeli veliko več možnosti, da jih nekdo ustreli, da živijo v revščini, izgubijo zdravstveno zavarovanje, ne dobijo plačane porodniške ali subvencioniranih vrtcev ter vidijo veliko manj žensk na položajih politične moči," je bil oster Christensen.

Trump odpovedal načrtovani obisk Londona

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek sporočil, da se ne bo udeležil odprtja novega veleposlaništva ZDA v Veliki Britaniji. Odločitev je sporočil sredi noči na Twitterju. Trump je napisal, da odpoveduje obisk, ki je bil sprva predviden za prihodnji mesec, ker ni zadovoljen z lokacijo in ceno novega veleposlaništva.

"Razlog, zaradi katerega sem odpovedal potovanje v London, je, da nisem velik oboževalec odločitve Obamove administracije za prodajo verjetno najbolje lociranega in najsijajnejšega veleposlaništva v Londonu za 'drobiž', samo zato da je zgradila novo na odročni lokaciji za 1,2 milijarde dolarjev. Slab posel. Hoteli so, da prerežem trak - ne!" je tvitnil Trump.

[video: 67496 / ]

Po Trumpovi odpovedi je londonski muzej voščenih lutk Madame Tussauds pred veleposlaništvom postavil Trumpovo voščeno lutko. Video: AP

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • IgorK / 13.01.2018. ob 19:49 +2 0

  Nekdo je to slišal, četudi ni bil tam, poročajo ti, ki ga sovražijo in to je dejstvo? FAKE NEWS A res ne znate opaziti očitnega fake?

  +2 0
 • marko.fratnik / 14.01.2018. ob 10:22 0 0

  "Trump: Haitija in Afrike nisem poimenoval "usrane luknje"" .... ..... ........ tega ni rekel Trump ampak res pa je.

  0 0
 • pesbanny / 15.01.2018. ob 00:35 0 0

  Jaz sem obiska Haiti in lahko samo potrdim Trumpove besede.. "Res je, ta država je usrana luknja!"! In to v dejanskem smislu higiene in še mnogo bolj v smislu socialnih odnosov med ljudmi .Toliko zanemarjenih otrok nisem videl prav nikjer na tem svetu.

  0 0
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin