Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
13. 10. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Donald Trump ZDA Iran Rex Tillerson

Petek, 13. 10. 2017, 17.52

6 let, 6 mesecev

Trump ostro proti Iranu, a iz pogodbe ni izstopil

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
donald trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump (še) ne bo odstopil od iranskega jedrskega programa, čeprav trdi, da Iran sporazuma ne spoštuje. Teheran je znova obtožil, da sponzorira terorizem.

Trump je med predstavitvijo svoje nove strategije do Irana napovedal nove sankcije proti iranski revolucionarni gardi. Hkrati je ponovil stališče, da jedrski dogovor, večkrat ga je označil za najslabšega v zgodovini ZDA, ni v interesu ameriške nacionalne varnosti ter da Iran dogovora ne spoštuje. Mednarodni opazovalci sicer menijo, da Teheran v popolnosti spoštuje dogovorjeno.

Iran širi "smrt, uničenje in kaos", je dejal Trump, ki je iranski režim označil za fanatičnega. Prisegel je, da bo režimu onemogočil "vse poti do jedrskega programa".

Predsednik ZDA je napovedal, da bo pozval kongres in ameriške zaveznike, da dogovor z Iranom spremenijo, češ, da je preveč popustljiv in da lahko Iran prekorači omejitve o tako imenovani težki vodi ter ustrahuje mednarodne inšpektorje. Dejal je, da imajo ZDA kadar koli pravico izstopiti iz sporazuma. Kongres se mora v 60 dneh odločiti, ali bo spet uvedel sankcije, ki so bile z dogovorom odpravljene, ali bo pripravil nov zakon o Iranu ali pa ne bo storil nič.

Iran je leta 2015 s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo podpisal sporazum o svojem jedrskem programu. 

Iran je moral do uveljavitve sporazuma razgraditi večji del svojega jedrskega programa, odstraniti dve tretjini centrifug in zmanjšati svojo zalogo obogatenega urana za 96 odstotkov.

Mednarodna skupnost je v zameno odpravila sankcije proti Teheranu. Šlo je tako za sankcije, ki jih je proti Iranu uvedel Varnostni svet ZN, kot tudi druge nacionalne in multilateralne sankcije na področjih, kot so trgovina, tehnologija, finance in energija.

Osredotočil se je tudi na nejedrske dejavnosti Teherana, predvsem revolucionarne garde, ki jo med drugim obtožuje podpore terorizmu.

Elitn iranska revolucionarna garda oziroma vojska stražarjev islamske revolucije je četrta veja iranskih oboroženih sil. Ustanovljena je bila maja 1979 po islamski revoluciji, da bi zavarovala obstoj revolucije v Iranu.

Revolucionarna garda je vplivna vojaška, politična in gospodarska sila v Iranu, ki ima okoli 125 tisoč članov in nadzira strateško orožje. Zahod jo obtožuje, da podpira šiitske milice v Libanonu, Jemnu, Iraku in Siriji.

Trump je pod pritiskom tako doma kot iz tujine, da ne izstopi iz dogovora. Nekaj ur pred Trumpovim govorom so iz Moskve sporočili, da bo odstop od jedrskega sporazuma z Iranom "resno poslabšal položaj" iranskega jedrskega programa. Po govoru pa je namestnik zunanjega ministra dejal, da so Trumpove besede o Iranu skrb vzbujajoče.

Nadaljno predanost iranskemu jedrskemu dogovoru so po Trumpovem govoru izrazili še britanska premierka Theresa May, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Izrael pozdravlja Trumpovo drzno zoperstavljanje Iranu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pohvalil "pogumno odločitev" Trumpa, da ni potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma in se s tem "drzno zoperstavil iranskemu terorističnemu režimu." Ocenil, je da je Trump odprl možnost za popravek "tega slabega sporazuma", ki bi nespremenjen v nekaj letih gotovo privedel do tega, da bi imel iranski režim arzenal jedrskega orožja, kar je velikanska grožnja za našo skupno prihodnost.

Trumpovo odločno strategijo do Irana je podprla tudi Savdova Arabija. Rijad je napovedal, da bodo z ZDA in drugimi svetovnimi silami še naprej sodelovali pri "soočenju z nevarnostmi, ki jo predstavlja politika Irana na vseh ravneh." Sunitska monarhija v Savdski Arabiji že leta obsoja šiitski Iran za destabilizacijo arabskega sveta.

EU: Ne moremo si privoščiti razdrtja iranskega sporazuma
Iranski jedrski dogovor je mednarodni sporazum, ki ga ne more razdreti ena sama država, je v odzivu na Trumpov govor izjavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. "Predsednik ZDA ima številne pristojnosti, te pa nima," je bila ostra. "To ni dvostranski sporazum, ne pripada eni sami državi," je poudarila Mogherinijeva.

Kot je zatrdila, Iran spoštuje zaveze iz sporazuma, ki ga je leta 2015 podpisal s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo. "Kot mednarodna skupnost - in še posebej kot Evropa - si ne moremo privoščiti, da bi razdrli jedrski sporazum, ki deluje in prinaša rezultate," je še dejala.

STA

Podobno stališče - da ena država ne more razdreti večstranskega sporazuma - je v televizijskem nastopu zavzel tudi iranski predsednik Hasan Rohani. Dodal je. da Trumpov govor dokazuje, da so ZDA bolj kot kdaj koli prej proti iranskemu ljudstvu.

Ne spreglejte