Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
12.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srbija volitve Aleksandar Vučić

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 12.12

7 let, 12 mesecev

Triumfalni Vučić ali ponižana opozicija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dan po predčasnih parlamentarnih volitvah se v Srbiji sprašujejo, ali je Napredna stranka Aleksandra Vučića tako triumfirala ali pa je opozicija zabeležila popolni fiasko.

Čeprav je bil rezultat glede na javnomnenjske ankete predvidljiv, pa se je včeraj v Srbiji zgodil volilni "potres", piše današnja Politika. Takšne absolutne zmage koalicije, zbrane okrog Srbske napredne stranke (SNS) prihodnjega premierja Aleksandra Vučića, ki je dosegla skoraj dvotretjinsko večino, namreč v Srbiji ne pomnijo od prvih večstrankarskih volitev leta 1990, ko so Miloševičevi socialisti počistili z nasprotniki.

Kot kažejo še neuradni rezultati volitev, je SNS osvojila 157 poslanskih mest od skupno 250, parlamentarni prag pa je uspelo prestopiti le še koalicij okrog Dačićeve Socialistične stranke Srbije, Đilasevi Demokratski stranki (DS) in Tadičevi Novi Demokratski stranki (NDS) ter manjšinskim strankam. Poleg tega je Vučićeva SNS dobila večino tudi v beograjski skupščini.

Nova vlada do 1. maja "Veliko ljudi ali pa nihče ne dočaka dneva, kot sem ga jaz, da lista, ki jo vodim, ustvari najboljši rezultat v zgodovini večstrankarske Srbije," je po zmagi povedal prvak naprednjakov Aleksandar Vučić.

Prihodnji premier je napovedal, da pri pogovorih o novi vladi ne bo nikogar izključeval in da je pripravljen poslušati vse ideje v dobrobit Srbije, novo vlado pa namerava oblikovati do 1. maja.

Drastično zmanjšanje brezposelnosti ključna naloga "Ne bomo se bojevali za prihodnje volitve, temveč za prihodnje generacije. Pred nami so zahtevne reforme," je dejal Vučić in napovedal, da bo na vsak način nadaljeval evropsko pot in tesno sodeloval z Rusijo, ZDA in Kitajsko, da se obeta ogorčen boj proti korupciji, kot najvažnejši cilj pa si je zadal reševanje težav z brezposelnostjo. "Zagotavljam, da bomo že na polovici mandata nove vlade drastično zmanjšali število brezposelnih," je za Danes optimistično najavil Vučić.

Sociolog Milan Nikolić je za Politiko ocenil, da je dobro, da bo podpora vstopu Srbije v EU absolutna, skrbi pa ga, da bo opozicija tako nemočna. Pravnik Branko Pavlović pa je ostrejši. Od zdaj bo imela EU 250 poslancev v srbski skupščini, najmanj 40 odstotkov prebivalcev Srbije pa je proti EU in ti zdaj ne bodo imeli svojih predstavnikov v srbskem parlamentu, še navaja Politika.

Dačić: Takšnih političnih cunamijev ne zdrži vsak Aktualni premier in prvak socialistov (SPS) Ivica Dačić je po objavi rezultatov izjavil, da je 15 odstotkov glasov na volitvah za koalicijo SPS-PUPS-JS zgodovinski uspeh oziroma rezultat, ki utrjuje pozicijo njihove stranke na srbski politični sceni. "Dosegli smo za mnoge verjetno nepričakovani rezultat, ki je boljši od volitev leta 2012, saj je redkost v svetu, da nekatere politične stranke po svoji vladavini osvojijo toliko glasov. Obstati na politični sceni po takšnih cunamijih, ne zmore vsak. SNS je dosegel velik uspeh, opozicija pa popolni debakl," poudarja Dačić, ki je še povedal, da je pripravljen sodelovati pri pogovorih o novi vladi, če ga bo Vučić k temu povabil.

Koštunica: To je delo zahodnih sil Velika poraženka volitev je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, nekdanjega predsednika Srbije, ki je na tem mestu nasledil Slobodana Miloševića, saj ji ni uspelo prestopiti petodstotnega parlamentarnega praga. Koštunica je sinoči dejal, da se je politična karta Srbije povsem spremenila in da so k temu pripomogle zahodne sile, katerih vpliv je zelo močan.

Dinkić: Umikam se iz politike Drugi veliki poraženec volitev pa je Mlađan Dinkić, nekdanji finančni minister in predsednik stranke Združene regije Srbije (URS), ki se mu prav tako ni uspelo prebiti v novo srbsko skupščino. "Čas je, da se umaknem iz politike in prepustim mesto sposobnejšemu," je resignirano izjavil Dinkić.

Pred volitvami je optimistično napovedoval, da se jim bo uspelo uvrstiti v parlament, da se ne gnete pred Vučićevimi vrati, in izjavil, da če se bo v Srbiji nadaljevalo zategovanje pasu, jih čaka "bosanski scenarij", pišejo Večernje novosti.

Ne spreglejte