Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Julija Timošenko Ukrajina

Natisni članek

Sreda, 7. 9. 2011, 13.37

8 let, 3 mesece

Timošenkova obtožbe tožilstva označila za neutemeljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je prestala prvo zaslišanje na sodišču, pred katerim se mora zagovarjati zaradi domnevno nezakonitega podpisa pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009.

Potem ko je sodišče obtoženki predstavilo dokazno gradivo, na osnovi katerega je tožilstvo oblikovalo tožbo, je v svojem govoru vse obtožbe zanikala. Dejala je, da pogodbe z Rusijo ni podpisala sama in zatrdila, da uradniki ministrstva za energetiko, ki so pogodbo podpisali, pri svojem delu niso bili njeni podrejeni ter niso delovali po njenih navodilih. Timošenkova je vse obtožbe proti sebi označila kot "popolnoma neutemeljene". "Ključni dokumenti so ponarejeni" Ključni dokumenti, na katere se sklicuje tožilstvo, so ponarejeni, je še izjavila Timošenkova, ki je premierski stolček v Ukrajini zasedala med leti 2005 in 2009. Ob prihodu sodnika ni želela vstati Prav tako se je obtoženka na zaslišanju zopet sprla z glavnim sodnikom Rodionom Kirejevom. Ob njegovem vstopu v sodno dvorano namreč ni želela vstati, prav tako pa je ignorirala njegove pozive, naj namesto citiranja zakonodaje neposredno odgovarja na vprašanja.

Zaradi žaljenja sodišča se Timošenkova sicer po ukazu Kirejeva vse od zaslišanja 5. avgusta nahaja v kijevskem zaporu, ki ga sme zapustiti le za udeležbo na sodnih zaslišanjih.

"Gre za maščevanje ukrajinskega predsednika" Timošenkova sicer zatrjuje, da je proces proti njej politične narave. Po njenih besedah gre za maščevanje ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki želi doseči njen dokončen umik iz ukrajinske politike. Če bo sodišče Timošenkovo spoznalo za krivo, ji grozi od sedem do deset let zaporne kazni in dosmrtna prepoved delovanja v vladi.

Ne spreglejte