Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Natisni članek

Theresa May brexit Evropska unija Velika Britanija Verica Trstenjak

Torek, 18. 4. 2017, 12.07

6 let, 6 mesecev

Theresa May napovedala predčasne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

theresa may | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je nepričakovano napovedala predčasne splošne volitve, ki bi jih izvedli 8. junija letos. Kot razlog je navedla proces izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

"Potrebujemo predčasne volitve, in to zdaj," je britanska predsednica vlade Theresa May dejala v izjavi pred svojim kabinetom na Downing Streetu. Po njenih besedah so volitve v nacionalnem interesu, saj v postopku izstopa iz Evropske unije Velika Britanija potrebuje zanesljivost, stabilnost in močno vodstvo.

Parlament bo prosila, naj o razpisu volitev za 8. junij glasuje že jutri. Za razpis volitev je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.

Razlog za nenadno odločitev o predčasnih volitvah je, da se država po začetku izstopa iz EU počasi sestavlja, "Westminster pa ne". "Če ne bo splošnih volitev, se bo njihova politična igra nadaljevala," je ošvrknila opozicijo. Kot je dejala, na poti brexita ni vrnitve, zato je v tem za državo ključnem trenutku v parlamentu nujna enotnost in podpora pogajanjem z Brusljem.

Ankete napovedujejo zmago Mayeve

Zadnje javnomnenjske ankete sicer kažejo na prepričljivo zmago Mayeve in konservativcev pred njenim laburističnim tekmecem Jeremyjem Corbynom.

Corbyn je odločitev Mayeve pozdravil z besedami, da je premierka s tem Britancem dala priložnost, da izvolijo vlado, ki bo v interesu večine. "Laburisti bomo državi ponudili učinkovito alternativo vladi, ki ji ni uspelo obnoviti gospodarstva in je povzročila padec življenjskega standarda ter škodljive reze v socialni podpori in zdravstvenem sistemu."

Vodja liberalnih demokratov Tim Farron je na družbenem omrežju Twitter volivce pozval, naj volitve izkoristijo kot priložnost za spremembo usmeritve države. Liberalni demokrati namreč nasprotujejo t. i. trdemu brexitu, ki ga je napovedala Mayeva.

Odločitev sprejela z oklevanjem

Mayeva, ki je položaj nastopila po tem, ko je zaradi izglasovanja brexita na referendumu odstopil premier David Cameron, je do zdaj ves čas zagotavljala, da ne bo predčasnih volitev in da bodo Britanci novo vlado volili šele leta 2020. Odločitev o predčasnih volitvah je, kot je dejala v današnji izjavi, sprejela z oklevanjem.

Cameron je že pozdravil njeno odločitev, ki je, kot je zapisal na Twitterju, pogumna in pravilna. Obenem je vsem konservativnim kandidatom zaželel veliko uspeha.


Preberite tudi:


Donald Tusk: Volitve ne spreminjajo načrtov EU

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki se je po izjavi Mayeva danes ob 12. uri po srednjeevropskem času, z britansko premierko slišal po telefonu, je zagotovil, da britanske volitve v ničemer ne spreminjajo načrtov EU za pogajanja o brexitu. 

Na Evropski komisiji novice o volitvah niso hoteli komentirati, češ da so volitve pač stvar demokracije, poroča STA.

"Izstop oziroma urejanje pravnih posledic ne bo preprosto. Nobena možnost." | Foto: Ana Kovač "Izstop oziroma urejanje pravnih posledic ne bo preprosto. Nobena možnost." Foto: Ana Kovač Mayeva očitno ni razumela posledic brexita

Profesorica evropskega prava na dunajski univerzi Verica Trstenjak današnjo odločitev Mayeve pripisuje temu, da do zdaj očitno ni razumela posledic izstopa iz EU oziroma ni želela opozarjati na težave po izstopu. 

"Izstop oziroma urejanje pravnih posledic ne bo preprosto. Nobena možnost. Najlažja bi bila tako imenovana norveška možnost, a to je skoraj enako kot članstvo v EU. Veliki Britaniji za to ne bi bilo treba izstopiti iz EU. Tako imenovani hard brexit pa bo zahteval, da vsa področja z EU in včasih s 27 državami in tudi vsemi državami sveta uredijo na novo (npr. Kitajsko, Indijo, Avstralijo, Kanado – s katerimi ima EU sklenjene posebne sporazume, ki bi veljali tudi za Veliko Britanijo, zdaj pa bodo Britanci potrebovali poseben sporazum, op. a.). EU bo trd pogajalec, je napovedal že Barnier," opozarja Trstenjakova.
 

Nenadna napoved predčasnih volitev je že vplivala na razmerje funta in dolarja.

Skrb vzbujajoče obračunavanje z drugače mislečimi

"Bojim se, da se Mayevi račun ne bo izšel," pravi Dragan Barbutovski. | Foto: STA , "Bojim se, da se Mayevi račun ne bo izšel," pravi Dragan Barbutovski. Foto: STA ,

Soustanovitelj zavoda Evropa misli-središče evropskih idej Dragan Barbutovski meni, da želi Mayeva z omenjeno potezo pridobiti še več moči nad procesom izhoda Velike Britanije iz EU, kot je je imela do zdaj.

"To, kolikšen del svojega današnjega govora je namenila vprašanju brexita in obračunavanju z drugače mislečimi parlamentarnimi strankami, kaže, da je izračunala, da bo po volitvah lahko nadzirala prevlado izhoda iz EU brez kakršnekoli opozicije. To je nekoliko skrb vzbujajoče, saj gre za golo obračunavanje s tistimi, ki razmišljajo drugače kot ona," opozarja Barbutovski. Dodaja, da ima konservativna stranka Mayeve trenutno veliko premoč, a v volilni kampanji se lahko marsikaj spremeni. Morda tik pred volitvami.

"Njeno sporočilo je, naj vsi Britanci začnejo razmišljati tako kot ona. To pomeni, da bo glas za konservativce tudi glas za njihovo vizijo brexita," pojasnjuje Barbutovski, ki spomni, da je Velika Britanija že od referenduma razdeljena, v zadnjih devetih mesecih pa se je polarizacija le še okrepila. "Če je njen namen združiti Britance, ki bodo soglašali z njeno vizijo brexita, se ji račun po mojem mnenju ne bo izšel," še pravi nekdanji govorec slovenskega predsedstva EU. Razen padca funta brexit ni povzročil črnega scenarija, kar pa še ne pomeni, da se ne more zgoditi v prihodnje. "Kakšen bo izstopni račun brexita, bo namreč znano šele po koncu izstopnih pogajanj z Brusljem," sklene Barbutovski.

Ne spreglejte