Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

Anglija Velika Britanija Ford brexit

Torek, 28. 6. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Malcolm Wilson: Najbolj se bojim ranljivosti britanskega funta

Brexit skozi oči Angleža, ki obrača milijone evrov in želi zaposliti Slovenca

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Malcolm Wilson

Glasoval je proti izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in bil nad izidom referenduma presenečen. Malcolm Wilson je direktor M-Sporta, kjer v Angliji izdelujejo športne in dirkalne avtomobile, skrbijo za športni program Forda in Bentleyja ter ameriškega zvezdnika Kena Blocka. Podjetje zaposluje 233 ljudi, petnajstim tujcem se bo najbrž kmalu pridružil tudi slovenski elektroinženir.

V avtomobilski industriji so na brexit opozarjali že lani

Že prejšnji teden smo pisali o bojaznih in negativnih vplivih na britansko avtomobilsko industrijo zaradi odhoda iz Evropske unije. Novonastalega položaja se bojijo tako tuji proizvajalci, ki so v otoško gospodarstvo vložili milijone, tam gradili tovarne in zaposlovali. Medtem ko je v pomislekih tujcev, ki omenjajo umik oziroma ustavitev nadaljnjih naložb, slišati tudi glas izsiljevanja, se morajo predvsem britanska domača podjetja hitro sprijazniti s položajem v trgovanju z območjem Evropske unije.

Podjetje, ki letno obrne več milijonov evrov, izpostavlja ranljivost britanskega funta "Glasoval sem proti izstopu iz Evropske unije. Tako kot vsi sem bil nad rezultatom referenduma presenečen tudi sam," pravi 60-letni Wilson. | Foto: "Glasoval sem proti izstopu iz Evropske unije. Tako kot vsi sem bil nad rezultatom referenduma presenečen tudi sam," pravi 60-letni Wilson.

"V tem trenutku je položaj težko natančno določiti. Prepričan sem, da se bo razjasnil v obdobju dveh let in da tako velikih sprememb vendarle ne bo. Toda v tem času nas čaka obdobje precejšnje ranljivosti britanskega funta, kar pa neposredno vpliva na predvidljivost in konkurenčnost našega poslovanja," nam je včeraj v telefonskem pogovoru povedal Malcolm Wilson, lastnik in ustanovitelj družbe M-Sport v Cumbriji na severu Anglije.

To je le eno izmed podjetij v Veliki Britaniji, ki se na tak ali drugačen način ukvarja s pripravo in predelavo avtomobilov. M-Sport je že skoraj 20 let uveljavljeno ime v svetu avtomobilskega športa. Do dveh naslovov svetovnega prvaka med proizvajalci v reliju so popeljali Ford, od leta 2013 sodelujejo tudi s športnim programom Bentleyja, skrbijo za razvoj dirkalnikov ameriškega zvezdnika Kena Blocka in predvsem izdelujejo avtomobile za zasebne tekmovalce.

M-Sport na primer v povprečju vsak teden izdela eno ford fiesto R5, ki stane od 200 do 250 tisoč evrov. Do zdaj so zanjo prejeli že 177 naročil.

M-Sport skrbi za športne avtomobile in dirkalnike avtomobilskih adrenalinskih športov. S Fordom so bili v reliju dvakrat svetovni prvaki med proizvajalci. Danes v WRC nastopajo kot zasebna ekipa. (foto: M-Sport) | Foto: M-Sport skrbi za športne avtomobile in dirkalnike avtomobilskih adrenalinskih športov. S Fordom so bili v reliju dvakrat svetovni prvaki med proizvajalci. Danes v WRC nastopajo kot zasebna ekipa. (foto: M-Sport)

"Brexit lahko poveča naše stroške in posledično tudi ceno storitve" Pogled iz zraka na Dovenby Hall, kjer je dom podjetja M-Sport. (foto: M-Sport) | Foto: Pogled iz zraka na Dovenby Hall, kjer je dom podjetja M-Sport. (foto: M-Sport)

Pri tako dragih izdelkih ranljivost funta proti evru seveda lahko ceno njihovih izdelkov spremeni za več kot deset tisoč evrov, morebitni davki pa lahko škodujejo konkurenčnosti avtomobilov, nadomestnih delov in vseh storitev v primerjavi s tekmeci (Škoda, Hyundai, Peugeot, Citroën) z območja Evropske unije.

"Začetni učinek na funt je bil za nas seveda zelo ugoden. Njegova vrednost je padla tudi za več kot deset odstotkov. Na drugi strani se prihodki seveda niso povišali v enakem obsegu. Za zdaj pretresov ni, ker imamo še precej zaloge delov in podobno. Ko pa bo treba nabavljati po novih cenah ali nekoč celo z dodatnimi davki, bo to povišalo naše stroške in posledično tudi storitve," dodaja 60-letni Anglež, ki je nekoč vozil tudi dirkalnike skupine B in bil britanski državni prvak v reliju.

Podjetje Malcolma Wilsona je med drugim izdelalo že vsaj 110 ford fiest R5, ki stanejo od 200 do 250 tisoč evrov. (foto: Gregor Pavšič) | Foto: Podjetje Malcolma Wilsona je med drugim izdelalo že vsaj 110 ford fiest R5, ki stanejo od 200 do 250 tisoč evrov. (foto: Gregor Pavšič)

Glasoval je proti izhodu iz Evropske unije in bil presenečen nad izidom referenduma

Kot pravi, je osebno na referendumu glasoval proti izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in tudi njega je končna odločitev presenetila.

"Bil sem presenečen, tako kot najbrž tudi vsi drugi. Na referendum je odšlo veliko ljudi, ki so glasovali prvič v življenju. Zdaj bo treba počakati na ureditev vseh formalnosti, vsekakor se nič ne bo zgodilo čez noč. Toda, kot sem že dejal, vse to vpliva na ranljivost funta. Vseeno pa to ne bo ogrozilo naših naložb v višini 19 milijonov funtov v novo testno stezo in druge posodobitve našega kompleksa," je jasen Wilson, ki ima sicer svojo podružnico tudi v Krakowu na Poljskem.

M-Sport ima precej zunanjih sodelavcev, stalno zaposlenih pa je 233. Od tega jih 15 ne prihaja iz Velike Britanije. | Foto: M-Sport ima precej zunanjih sodelavcev, stalno zaposlenih pa je 233. Od tega jih 15 ne prihaja iz Velike Britanije.

Od 233 redno zaposlenih jih 15 ni iz Velike Britanije, se jim bo kmalu spet pridružil Slovenec?

V M-Sportu ima danes stalno redno zaposlitev 233 ljudi, od tega jih 15 ne prihaja iz Velike Britanije. Pred leti je bil v tem angleškem podjetju kot mehanik že zaposlen Marko Jeram, blizu službi pri Wilsonu je zdaj tudi diplomirani elektroinženir Florjan Rus.

"Za zaposlene, ki prihajajo iz Velike Britanije, se v našem primeru ne bo spremenilo nič bistvenega. Dokler ti zaposleni prebivajo v Angliji, ne pričakujem nikakršnih sprememb," še pravi Wilson.

Ne spreglejte