Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
17.20

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Theresa May Jean-Claude Juncker brexit

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 17.20

6 let, 11 mesecev

Težavna večerja EU in Velike Britanije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Bruslju po pisanju nemškega časnika FAZ vlada velik dvom v uspešen zaključek pogajanj z Londonom. Na srečanje med predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in britansko premierko Thereso May minulo sredo naj bi namreč Mayeva predstavila za EU nerealistične zahteve. London je poročilo o težavni večerji zanikal.

Po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pri Evropski komisiji ocenjujejo, da obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da pogajanja propadejo. FAZ pri tem omenja srečanje z Mayevo v Londonu, ki ga je Juncker po dveh urah zapustil z besedami: "Downing Street zapuščam desetkrat bolj skeptičen, kot sem bil pred tem."

"Britanska premierka živi v drugi galaksiji"

Po navedbah virov pri Evropski komisiji Mayeva na pogovoru z Junckerjem ni pokazala nikakršne pripravljenosti na kompromis, predstavila pa naj bi tudi nerealistična pričakovanja glede poteka pogajanj, je v nedeljski izdaji poročal časnik. Naslednji dan naj bi Juncker nemški kanclerki Angeli Merkel potarnal, da je Mayeva "v popolni zmoti" in "živi v drugi galaksiji" glede pogajanj o brexitu.

Kaj naj bi predlagala Velika Britanija:

Mayeva naj bi med drugim zastopala stališče, da Velika Britanija ostalim članicam EU ne dolguje nobenega denarja. V Bruslju nasprotno ocenjujejo, da bo morala Velika Britanija poravnati za okoli 60 do 65 milijard evrov obveznosti.

Premierka že od vsega začetka vztraja tudi pri tem, da se je treba pogajati o prostotrgovinskem sporazumu, medtem ko se je preostala sedemindvajseterica o prihodnjem odnosu pripravljena pogovarjati šele, ko bodo razrešena vprašanja o izstopnem dogovoru.

Mayeva naj bi tudi predlagala, da bi vprašanje pravic državljanov EU na Otoku in britanskih državljanov v Evropi skušali rešiti že na prihodnjem zasedanju Evropskega sveta v juniju, le dva tedna po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki jih je Mayeva napovedala za 8. junij.

Prepričana je, da bi moral biti brexit za Veliko Britanijo uspeh, manj prepričani pa so glede tega v Bruslju, kjer menijo, da to ni mogoče, saj bo Velika Britanija po izstopu iz EU kot tretja država v bistveno slabšem položaju kot sedaj.

Bruselj in London navedbe zanikala

Z Downing Streeta so navedbe časnika danes zavrnili, delovno večerjo med Mayevo in Junckerjem pa označili za "konstruktivno". Kot so še zapisali v sporočilu, "ne priznavajo" poročanja nemškega časnika. "Ne, poglejte, nisem v drugi galaksiji," je za BBC dejala tudi sama Mayeva. Po njenih besedah to zgolj kaže, da "bodo obdobja, ko bodo bodo pogajanja z Brusljem težka".

Ne spreglejte