Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pakistan

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 12.51

8 let

Talibani napovedali brezkompromisen boj proti "ameriškim vohunom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Talibani in teroristična organizacija Al Kaida v Pakistanu so morda nemočni zoper nevidna ameriška brezpilotna letala, a jih to ne ovira pri iskanju dežurnih krivcev in domačih izdajalcev.

Poznavalci razmer se bojijo, da bo v prihodnje na pakistanskem podeželju ob cestah ležalo vse več trupel s prerezanim vratom ali nabojem v čelu, ki bodo imela na prsih pritrjen napis: "Bil sem ameriški vohun. Moja usoda je usoda vsakogar, ki služi brezbožnikom." Takšni prizori so ob vznožju gore na obrobju mesta Miranšah precej pogosti že dandanes. Ljudje so območje poimenovali zlobni hrib. Ubili bodo vsakega, za kogar bo obstajal sum, da je prodana duša Talibani in pripadniki teroristične skupine Al Kaida so se v zadnjih mesecih očitno odločili, da bodo ubrali novo pot v sicer precej jalovem boju proti vse bolj množični uporabi brezpilotnih letal ameriške vojske na tamkajšnjih odročnih in redko poseljenih območjih s plemensko ureditvijo. Več talibanskih poveljnikov je tako že napovedalo, da bodo v prihodnje nemudoma ubili vsakogar, za kogar bo obstajal sum, da Američanom pomaga pri njihovi vojni z robotskimi letali. "Očitno je, da se Američanov ne da odvrniti od njihovih letalskih napadov na plemensko prebivalstvo. Čas je, da se pred tem ubranimo sami," je dejal eden izmed mladih poveljnikov. "Poslali bomo jasen signal: kdor bo pomagal Američanom, bo to plačal s svojim življenjem." Domačini morajo ameriške tarče označiti z oddajnikom Neki drugi predstavnik talibanov je ob tem dejal, da bodo takoj in z vso silo ukrepali zoper "sodelavce hudiča". "Američani so prepričani, da lahko z denarjem kupijo ljudi. Žal se zdi, da imajo prav, saj se jim nekateri naši bratje pustijo zapeljati. Mislijo namreč, da lahko svoje rojake izdajo za nekaj dolarjev, zato jim bomo dali pravo lekcijo." Tudi drugi uporniški poveljniki so mnenja, da je treba zoper vohune uvesti ostrejše sankcije.

Ameriška varnostna agencija Cia, ki svoje smrtonosne akcije z brezpilotnimi letali izvaja iz več tisoč kilometrov oddaljenih vojaških oporišč v ZDA, potrebuje informacije tamkajšnjega prebivalstva. Da so napadi z letali, ki preletavajo obmejno območje med Afganistanom in Pakistanom, uspešni, mora ameriška vojska pridobiti informacije o lokaciji domovanj in skrivališč teroristov. Lokalni pomagači morajo s posebnimi GPS-napravami označiti zgradbe, v katerih živijo tarče in v katere bodo nato izstrelili rakete.

Od 150 do več tisoč dolarjev nagrade Takšni vohuni, kot jih imenujejo talibani, za vsak uspešno izveden napad prejmejo od 150 so 450 ameriških dolarjev. Nekateri posamezniki lahko za pridobitev pomembnih informacij od ZDA prejmejo tudi več tisoč dolarjev.

Ob vse večjem številu trupel, ki jih, z očitnimi znaki mučenja in pohabljanja, po pakistanskem podeželju puščajo ekstremisti, velja omeniti, da gre v številnih primerih za povsem nedolžne žrtve. Talibani in njihovi somišljeniki po mnenju številnih izvajajo predvsem lov na čarovnice in izvajajo strahovladje, med drugim poročajo mediji.

Ne spreglejte