Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
17.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA talibani Afganistan pogovori

Torek, 18. 6. 2013, 17.09

7 let, 12 mesecev

Talibani in ZDA bodo iskali rešitev za Afganistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Afganistanski talibani so sporočili, da so v Dohi odprli "politični urad" za mirovne pogovore, ki bi lahko pospešila iskanje politične rešitve vojne v Afganistanu.

O odprtju predstavništva talibanskih upornikov nekje v arabskem svetu se je sicer govorilo in pogajalo že dlje časa, novico pa so talibani objavili ravno na isti dan, ko je afganistanska vlada objavila, da so njihove sile prevzele varnostni nadzor v celotni državi.

Pisarna v Dohi v Katarju naj bi služila iskanju "mirne in politične rešitve, ki bi končala invazijo na Afganistan, okrepila neodvisen in islamski sistem ter prinesla pravo varnost, ki bo upanje za celotno državo", je v izjavi za javnost zapisal tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid.

Preko te pisarne želijo okrepiti stike z ostalim svetom Pojasnil je še, da nameravajo preko te pisarne okrepiti stike z ostalim svetom in da že načrtujejo pogovore z Združenimi narodi ter drugimi mednarodnimi in regionalnimi organizacijami ter tudi nevladnimi organizacijami. Srečanje s predstavniki vlade v Kabulu pa načrtujejo "v določenem časovnem obdobju", je še povedal Mudžahid.

ZDA so medtem že pozdravile odprtje pisarne talibanov, ki bi lahko pospešila iskanje politične rešitve vojne v Afganistanu, pospešila proces sprave v tej državi ter konec spopadov, s tem pa tudi lažji odhod tujih vojakov izpod Hindukuša, ki naj bi se sicer zaključil do konca prihodnjega leta.

V Washingtonu so izrazili upanje, da se bodo kmalu sestali s predstavniki talibanov, ki jih sicer v Afganistanu še naprej neusmiljeno preganjajo. "Mislim, da bodo imele ZDA prvo srečanje s talibani po več letih že v prihodnjih nekaj dneh v Dohi," je dejal visok predstavnik ameriške administracije. Opozoril pa je, da se s tem vendarle "začenja zelo težavna pot".

Ne spreglejte