Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
9.15

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

40

Natisni članek

taborišče mučenje invazija Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 9.15

1 leto, 9 mesecev

Tako je Rusija rešila "problem" milijona Ukrajincev na okupiranih območjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

40

ukrajina putin rusija | Na grozote deportacije Ukrajincev vse pogosteje opozarjajo njihovi sorodniki, ki proteste proti etničnemu čiščenju okupiranih predelov svoje domovine organizirajo tudi v tujini. | Foto Reuters

Na grozote deportacije Ukrajincev vse pogosteje opozarjajo njihovi sorodniki, ki proteste proti etničnemu čiščenju okupiranih predelov svoje domovine organizirajo tudi v tujini.

Foto: Reuters

Ruska vojska je pridržala, zaslišala, mučila in v taborišča v Rusiji deportirala med 900 tisoč in 1,6 milijona Ukrajincev, je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo. Med deportiranimi Ukrajinci naj bi bilo tudi 260 tisoč otrok.

Gre za zločine proti človeštvu in kršitve ženevske konvencije, so pretekli teden skupaj s številom deportiranih Ukrajincev zapisali pri ameriškem zunanjem ministrstvu. Tako so tudi Američani potrdili govorice o taboriščih v Rusiji za Ukrajince z okupiranih območij, ki so se v mednarodni javnosti pojavile že nekaj tednov po začetku ruske invazije na Ukrajino. Medtem ko se je v prvih mesecih govorilo, da so taborišča predvsem v delih Rusije ob meji z Ukrajino, pa Američani zdaj trdijo, da je Moskva večino pridržanih Ukrajincev poslala v taborišča na skrajni vzhod države ob Pacifiškem oceanu.

Deportacije potrdili tudi Združeni narodi
Že v začetku maja so deportacije potrdili tudi Združeni narodi, katerih preiskovalci so dokumentirali več kot 200 primerov. ZN so že takrat tudi opozorili, da imajo dokaze o množičnih posilstvih in drugih oblikah spolnega nasilja, ki ga izvajajo ruski vojaki in pripadniki proruskih sil. 

Na deportacije pa so pred dnevi opozorili tudi pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). "Obstajajo poročila, ki nakazujejo, da so ljudje v takšnih centrih podvrženi agresivnim zaslišanjem in ponižujočim telesnim preiskavam," je po poročanju STA zapisano v 115-stranskem poročilu Ovseja. Poročilo opozarja, da tisti, za katere je bilo ugotovljeno, da so sodelovali z ukrajinskimi oblastmi, pogosto preprosto izginejo, nekatere pa naj bi premestili na ozemlja pod ruskim nadzorom, kjer so jih pridržali ali celo umorili.

Ko Ukrajinci "postanejo Rusi"

Rusija naj bi od začetka invazije 24. februarja letos iz Ukrajine v taborišča deportirala od 900 tisoč do 1,6 milijona Ukrajincev, trdijo Američani. Ruska vojska naj bi deportirancem vzela ukrajinske potne liste ter jim dala rusko državljanstvo. Prav tako naj bi Rusi o vseh deportirancih zbirali tudi biometrične podatke, Ukrajinci pa naj bi morali tudi podpisati uradne dokumente, v katerih zatrjujejo, da si želijo ostati v Rusiji. Za podobne postopke se je Rusija odločala že v obeh čečenskih vojnah.

Obstoj taborišč je pred meseci delno priznala tudi Moskva, ki pa je trdila, da Ukrajinci sami zapuščajo svojo domovino in da ne gre za taborišča, temveč begunska središča, kjer Rusi pomagajo žrtvam "posebne vojne operacije", ki so sami zaprosili za pomoč.

Vsi nimajo "take sreče"

Vendar po poročanju Američanov nimajo vsi Ukrajinci "take sreče, da pristanejo v taboriščih v Rusiji". Več tisoč Ukrajincev, predvsem nevladnikov, novinarjev, politikov, konča v posebnih taboriščih v okupiranih delih Ukrajine, kjer jih mučijo in na koncu tudi usmrtijo.

Ločevanje otrok od staršev

Med deportiranci naj bi bilo vsaj 260 tisoč otrok, ki pa naj bi jih ruska vojska nasilno ločila od staršev. Otroci naj bi pristali ali v ruskih sirotišnicah ali pa naj bi jih posvojile ruske družine.

Erdogan
Novice Erdogan grozi Finski in Švedski: Vidimo, da še nista izpolnili svojih obljub
Vladimir Putin
Novice Države, ki jih Rusija najbolj ogroža
Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Britanski poveljnik o Putinovem zdravju in njegovi odstaviti: To so le pobožne želje
Ne spreglejte