Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2022,
12.37

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Kitajska Tajvan

Ponedeljek, 26. 12. 2022, 12.37

1 leto, 4 mesece

Tajvan Kitajsko obtožil enega največjih vdorov v območje njegove zračne obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Tajvan, Tajpej | Napetosti med Tajvanom in Kitajsko so se lani zaostrile, ko se je povečalo število vdorov kitajskih letal v tajvansko območje zračne obrambe. | Foto Unsplash

Napetosti med Tajvanom in Kitajsko so se lani zaostrile, ko se je povečalo število vdorov kitajskih letal v tajvansko območje zračne obrambe.

Foto: Unsplash

Tajvan je danes Kitajsko obtožil, da je v zadnjih dneh izvedla enega največjih vdorov v območje njegove zračne obrambe, v katerem naj bi bilo po podatkih tajvanskega obrambnega ministrstva udeleženih 47 vojaških letal. V zadnjih dneh je Kitajska organizirala letalske vaje, v katerih je sodelovalo 74 bojnih letal.

Vodja Sveta za celinske zadeve, najvišjega tajvanskega organa za oblikovanje politike do Kitajske, Chiu Tai-san, je na zasedanju parlamenta izrazil veliko nezadovoljstvo zaradi zadnjih vdorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking je pod predsednikom Ši Džinpingom povečal vojaški, diplomatski in gospodarski pritisk na Tajvan, ena od taktik pritiska, ki jo Kitajska vse pogosteje uporablja, pa so vdori v območje tajvanske zračne obrambe, ki sega tudi na del celine, poroča AFP.

Letos so zabeležili več kot 1.700 takšnih vdorov, medtem ko jih je bilo lani 969. Tajvansko obrambno ministrstvo je navedlo, da je leta 2020 zabeležilo približno 380 vdorov.

Kitajska ni navedla števila letal, ki so bila mobilizirana za zadnje vaje, niti natančne lokacije manevrov.

Od lani zaostrene napetosti med Tajvanom in Kitajsko 

Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami. Kitajska, ki si lasti suverenost nad otokom, Tajvan obravnava kot uporniško provinco in ne izključuje uporabe sile, da bi dosegla ponovno združitev s celino.

Napetosti med Tajvanom in Kitajsko so se lani zaostrile, ko se je povečalo število vdorov kitajskih letal v tajvansko območje zračne obrambe, ki ga je sicer določil Tajvan sam, tajvanska predsednica Tsai Ing-wen pa je priznala, da so ZDA vojaško prisotne na otoku.

kitajski bombnik
Novice V območje zračne obrambe Tajvana vstopilo rekordno število kitajskih bombnikov
Kim Jong Un
Novice Napeto na Korejskem polotoku: po vdoru severnokorejskih brezpilotnih letal opozorilni streli Južne Koreje
Ne spreglejte