Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
17.53

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tajska menih razkošje

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 17.53

10 mesecev, 2 tedna

Tajski menihi z razkošjem kršili nauke Bude (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po spletu je zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje budistične menihe v modnih sončnih očalih, z brezžičnimi slušalkami in na zasebnem letalu, s čimer so na Tajskem izzvali ogorčenje.

Tajsko nacionalno budistično telo je sporočilo, da zaradi neprimernega vedenja tesno nadzoruje budistične menihe, ki so postali tarča kritik po objavi videoposnetka na spletnem kanalu YouTube. Budistični menihi so nosili modna sončna očala, imeli razkošne potovalne torbe in modne brezžične slušalke, hkrati pa leteli z zasebnim letalom, s tem pa izzvali jezo med budisti.

Generalni direktor nacionalnega urada za budizem Noparat Bendžavatananun je po poročanju Telegrapha povedal, da so menihe iz samostana na severovzhodu Tajske opozorili, naj takšnega vedenja, ki so ga videli na videoposnetku, ne ponovijo več.

Prepovedali prodajo alkohola ob verskih praznikih Na Tajskem sicer živi veliko budistov, oblasti pa so budistični doktrini poskušali pomagati, med drugim tudi tako, da so prepovedali prodajo alkohola ob verskih praznikih. Vendar pa so ravno menihi tisti, ki kršijo doktrino Bude. Samo lani je bilo 300 od 61 tisoč budističnih menihov kaznovanih, nekateri so bili celo izgnani iz bratovščine menihov, in sicer zaradi uživanja alkohola, spolnega občevanja z žensko in izsiljevanja. Oblasti pa so prijele tudi številne pritožbe o tem, da menihi vozijo avtomobile in so odgovorni za prevare, piše Telegraph.

Noparat Bendžavatananun je še povedal, da so se menihi v videoposnetku vedli "neprimerno in niso bili podvrženi Budovim naukom o skromnosti in obvladovanju samega sebe". Administratorka templja Kantitam Monruedi Bantongsuk je potrdila, da menihi iz videoposnetka živijo pri njih, vendar pa ni želela komentirati njihovega izleta z zasebnim letalom. "To lahko razložimo, vendar ne zdaj," je povedala.

V času Bude ni bilo podobnih skušnjav Videoposnetek je namreč v popolnem nasprotju z nauki Bude: "Pravo jedro tistih, ki učijo Budove nauke, je to, da nimajo v lasti nobene stvari." Noparat Bendžavatananun pa je dodal: "Ko je Buda še živel, ni bilo ničesar podobnega. Ni bilo avtomobilov, ni bilo pametnih telefonov ali kamer, pravila pa so bila preprostejša." Prepričan je tudi, da bi bil eden od načinov, da menihi ne zaidejo v skušnjavo, ta, da jim njihovi podaniki ne bi nosili razkošnih daril. "V večini primerov so podaniki tisti, ki so menihom dali razkošje. Dali so jim razkošne avtomobile, kar ni potrebno," je še dodal.

Ne spreglejte