Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letalo odškodnina Malezija

Torek, 25. 3. 2014, 13.35

8 let

Svojcem potnikov s pogrešanega letala visoka odškodnina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvanajst dni brez sledi o malezijskem letalu in hkrati vedno večja možnost, da ga nikoli ne bodo našli. Odvetniki svojcem svetujejo, naj kljub temu že zahtevajo odškodnino.

Po tem, ko sta malezijski premier in letalska družba Malaysia Airlines sporočila, da na podlagi novih satelitskih posnetkov ni nobenega dvoma, da je letalo strmoglavilo v južni del Indijskega oceana in da preživelih ni, je malezijska vlada že napovedala odškodnino svojcem potnikov.

Za začetek jim je ponudila odškodnino v višini pet tisoč dolarjev oziroma okoli 3600 evrov za vsakega potnika, pripravljena pa je plačati tudi več. Sorodnike potnikov so na račun letalske družbe namestili tudi v hotelih, medtem ko se iskanje ostankov letala nadaljuje, poroča spletna stran firstpost.com.

Letalska družba Malaysia Airlines lahko pričakuje zelo visoko odškodnino Floyd Wisner, odvetnik, ki je zastopal družine umrlih v nesreči letala Air France, ki je pred petimi leti strmoglavil v Atlantik, je dejal, da lahko malezijska letalska družba od svojcev pričakuje zelo visoke zahteve za odškodnine. Skupno zahtevano izplačilo bi lahko bilo "celo pol milijarde dolarjev ali več", je pojasnil za ABC News in dodal, da nihče ne ve, kaj vse so družine prestajale in še vedno prestajajo.

David Fiol, prav tako eden od odvetnikov, ki se ukvarjajo s tem primerom, je ob tem pojasnil, da bo morala letalska družba zaradi objektivnih razlogov plačati odškodnino v višini okoli 175 tisoč dolarjev oziroma 127 tisoč evrov za vsakega potnika. Tako namreč narekuje Montrealska konvencija, ki jo je ratificirala tudi Malezija.

V nesreči letala airbus A330 francoskega letalskega prevoznika Air France leta 2009 v Braziliji je umrlo 228 ljudi. Končno poročilo je pokazalo, da so za nesrečo krivi tako tehnični kot človeški dejavniki. Francosko sodišče je odredilo, da mora letalska družba družinam vsake žrtve plačati 126 tisoč evrov odškodnine.

Spomnimo tudi na nesrečo letala družbe Asiana Airlines, ki je julija lani zgrešilo pristajalno stezo v San Franciscu, med 307 ljudmi na krovu letala pa so trije umrli. Preživeli so od letalske družbe dobili odškodnino v višini deset tisoč dolarjev oziroma dobrih sedem tisoč evrov vsak. Glede na poškodbe, ki so jih utrpeli, pa so potem prejeli še višje zneske, poroča ABC News.

Nič drugače, tudi če gre za teroristični napad Ob izginotju malezijskega letala se je veliko govorilo tudi o terorističnem napadu. Odvetniki ob tem opozarjajo, da bi bili svojci tudi v tem primeru upravičeni do odškodnine.

To se je namreč zgodilo tudi v primeru terorističnega napada decembra 1988, ko je bilo nad Škotsko uničeno letalo družbe Pan Am, ter v primeru letala družbe UTA, ki je eksplodiralo nad Nigrom septembra 1989. V sodnih postopkih so uradne libijske oblasti obtožili sodelovanja v obeh napadih na letala, libijski voditelj Moamer Gadafi pa je družinam okoli 300 žrtev napada na letalo Pan Am obljubil izplačilo 2,7 milijarde dolarjev oziroma slabi dve milijardi evrov.

Ne spreglejte