SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svoboda medijev: Slovenija napredovala za eno mesto

4

termometer

Fracoska nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je objavila poročilo o svobodi medijev v različnih državah sveta.

Finska, Nizozemska in Norveška so države z največjo svobodo medijev na svetu, na drugem koncu lestvice pa so Eritreja, Severna Koreja in Turkmenistan. Slovenija je med 179 državami zasedla 35. mesto in je napredovala za eno mesto.

Sirija, Somalija, Iran, Kitajska, Vietnam, Kuba, Sudan in Jemen zaključujejo lestvico držav, v katerih najmanj spoštujejo svobodo medijev. Največji padec je zabeležil Mali, ki je lani doživel državni udar. Letos se je uvrstil na 99. mesto, medtem ko je bil v prejšnjem poročilu kar 74 mest višje na lestvici.

Turčija, največji zapor za novinarje na svetu Turčija na 154. mestu, kar je šest mest slabše kot lani, je v poročilu označena za "največji zapor za novinarje na svetu, zlasti za tiste, ki kritizirajo oblasti zaradi kurdskega vprašanja". Med državami, kjer se so razmere znatno izboljšale, RSF izpostavlja Malavi (75.), ki je napredoval za 71 mest, ter Slonokoščeno obalo (96.), ki se je po rešitvi politične krize povzpela za 63 mest.

Indija nazadovala, Kitajska ne kaže znakov izboljšanja Napredek po političnih reformah beležijo v Mjanmaru, ki se je uvrstil na 151. mesto in svoj položaj izboljšal za 18 mest. Indija je po drugi strani nazadovala za devet mest na 140. mesto, kar je njen najslabši rezultat po letu 2002. Kitajska na 174. mestu ne kaže nobenega znaka izboljšanja z velikim številom novinarjev in uporabnikov interneta v zaporih ter cenzuro svetovnega spleta, ki predstavlja veliko oviro za dostop do informacij, ugotavlja RSF.

Manj medijske svobode tudi v Rusiji Rusija (148.) je po vrnitvi Vladimirja Putina v Kremelj izgubila šest mest. Med državami EU se jih 16 uvršča med prvih 30, čeprav se "evropski model razjeda", ugotavlja poročilo. Izstopata Madžarska (56.) in Grčija (84.), ki sta izgubili 16 oz. 14 mest. RSF ocenjuje države na podlagi šestih kriterijev: pluralizem, neodvisnost medijev, okolje ter samocenzura, pravni okvir, transparentnost in infrastruktura.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin