SiolNET. Novice Svet
9,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švica po novem tudi od cepljenih potnikov zahteva test PCR

9,96

termometer

Zurich
Poleg tega so veljavnost hitrih testov skrajšali z dosedanjih 48 na vsega 24 ur, medtem ko je test PCR veljaven 72 ur. So se pa obenem v Švici odločili odpraviti obvezno karanteno, ki je doslej veljala za potnike iz številnih držav, poroča dpa.

Švica ob skrb zbujajočem naraščanju okužb z novim koronavirusom zaostruje zajezitvene ukrepe. Od te sobote bodo morali vsi potniki ob prihodu v državo predložiti negativen izvid testa PCR ne glede na to, ali so cepljeni oziroma ali so covid-19 preboleli.

Kot je danes še odločila švicarska vlada, bodo morali med četrtim in sedmim dnevom po prihodu v državo nato predložiti še izvid drugega testa na okužbo z novim koronavirusom, ki pa bo lahko ali PCR ali hitri antigenski test, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz novega pravila so izvzeti le potniki, ki živijo na območjih ob meji s Švico, na primer v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice Število novih okužb še naprej pada

Odpravili obvezno karanteno

Poleg tega so veljavnost hitrih testov skrajšali z dosedanjih 48 na vsega 24 ur, medtem ko je test PCR veljaven 72 ur. So se pa obenem v Švici odločili odpraviti obvezno karanteno, ki je doslej veljala za potnike iz številnih držav, poroča dpa.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev v Švici po zadnjih podatkih znaša 1151,51. V državi za vstop v javne prostore in udeležbo na dogodkih načeloma velja pravilo PCT, lahko pa se organizatorji sami odločijo za ostrejše omejitve oziroma pravilo PC. V tem primeru uporaba zaščitnih mask nato ni obvezna, medtem ko je sicer načeloma obvezna v vseh notranjih prostorih.

Nemčija Covid-19, maske Novice Del Nemčije v dodatno zaostrovanje ukrepov

V Belgiji znova zaostrujejo ukrepe

Belgija po tednu dni znova zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo osnovne šole počitnice ob božično-novoletnih praznikih začele že 18. decembra, teden dni prej kot predvideno, je danes sporočil belgijski premier Alexander De Croo.

"Sprejeti moramo ukrepe, s katerimi bi lahko čim hitreje zmanjšali pritisk na bolnišnice", ki ni vzdržen, je dejal De Croo in ob jesenskem valu okužb, ki je po njegovih besedah veliko težji od pričakovanj, s soboto napovedal nove zaostritve ukrepov, že tretje v treh tednih.

Otroci na počitnice teden dni prej

Počitnice se bodo ta mesec za osnovnošolce začele že 18. decembra, maske pa bodo po novem v šolah obvezne od 6. leta starosti. V srednjih šolah bodo pouk izvajali na hibridni način: do počitnic ga lahko v učilnicah izvedejo največ 50 odstotkov. Zdravstvene oblasti sicer prav med otroki opažajo veliko število okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg omejitev v šolah bodo od ponedeljka prireditve oziroma dogodki v notranjih prostorih omejeni na največ 200 ljudi, ki bodo morali sedeti in nositi maske. Športne dejavnosti v dvoranah ostajajo dovoljene, a brez gledalcev.

Belgija je že pred tednom dni odredila zaprtje diskotek, ljudi pa pozvala k omejitvi stikov in dejavnosti v notranjih prostorih.

Omejitve tudi v gostinstvu

Še pred tem je sredi novembra uvedla omejitve v gostinstvu, ki prav tako ostajajo v veljavi. Kavarne in restavracije se morajo zapirati ob 23. uri, obiskovalci pa morajo nujno sedeti, za mizo jih je lahko največ šest. V veljavi ostaja tudi obvezno delo od doma vsaj štiri dni v tednu.

Belgija, ki šteje 11 milijonov prebivalcev, je v zadnjih sedmih dneh v povprečju imela po več kot 17.800 okužb na dan, umrlo je 44 ljudi. Po vsej državi je na intenzivni negi 800 covidnih bolnikov, kar pomeni veliko obremenitev za zdravstveni sistem, posledica pa je prestavljanje številnih drugih zdravljenj, še piše AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin