Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 8. 2012,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Švica kokain

Nedelja, 19. 8. 2012, 11.40

8 let

Švica dobro založena s kokainom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V najnovejših raziskavah se je pokazalo, da je uporaba kokaina v švicarskih mestih najvišja v Evropi.

V raziskavi, ki so jo izvedli v 19 evropskih mestih, se je izkazalo, da so na vrhu po uporabi kokaina belgijski Antwerpen, nizozemski Amsterdam, in švicarska mesta Bern, Zürich, Ženeva in Lucerne, s porabo 1,5 grama na dan na 1000 ljudi. Podatki so presenetili Švicarje, ne pa tudi strokovnjake za droge. "Nisem presenečen nad podatki raziskave. Švica je vedno veljala za evropsko državo z visoko stopnjo uživanja nedovoljenih substanc," je za portal swissinfo.ch izjavil Jean-Pierre Gervasoni, vodja centra za preventivno medicino kliničnega centra v Lausanni. Podobnega mnenja je tudi Simon Frey iz organizacije Addiction Switzerland: "Podatki res niso presenetljivi, saj vemo, da je uporaba kokaina v švicarskih mestih zelo razširjena".

Če se mnogi strinjajo, da je kokain v švicarskih mestih zelo priljubljen, pa je vprašljivo dejansko število uživalcev. Po podatkih švicarske policije je v Švici med osmimi milijoni prebivalec od 25.000 do 32.000 rednih uživalcev drog, poleg tega pa še od 36.000 do 44.000 občasnih. Predvidevajo, da na švicarski trg letno pride od štiri do pet ton mamil, v vrednosti okoli 500 milijonov dolarjev. Od tega so leta 2011 zasegli 400 kilogramov kokaina, kar je približno toliko kot pretekla leta, zato menijo, da poraba te droge v zadnjih letih ni narasla.

Svetovna zdravstvena organizacija pa nasprotno poroča, da o stalni rasti uporabe mamil med najstniki, ki je leta 2010 dosegla skoraj tri odstotke populacije 15-16 letnikov. Jean-Pierre Gervasoni opozarja, da je prišlo do velika skoka v uporabi kokaina po letu 2000, ko je močno padla cena te droge: "Od takrat se zdi, da se je trg umiril. Posledica padca cene je tudi, da je v vseh švicarskih mestih zelo lahek dostop do kokaina."

Nižja kvaliteta kokaina"Popularnost kokaina je v valovih," je prepričan Peter Menzi iz organizacije Infodrog, ki ima svojo dejavnost organizirano predvsem v klubih in na festivalih: "Pred tremi leti je bil kokain zelo popularen, sedaj pa je bolj priljubljen heroin."

Vzrok temu je v nižji kvaliteti kokaina, ki preide na švicarski trg. Skoraj 70 odstotkov kokaina na trgu je mešanega. Po testih organizacije Drug Information Center iz Züricha je bila povprečna čistost kokaina 51,7 odstotna, preprodajalci pa v drogo mešajo vse od lokalnih anestetikov do levamisola, veterinarskega zdravila za gliste.

Na terenu so tudi zaznali, da je uporaba kokaina višja v nočnih klubih. Na masovnih dogodkih, kot je Zurich Street Parade, ki privabi skoraj milijon ljudi, pa je še vedno večja prisotnost ekstazija in speeda. Razlog za to je lahko tudi to, da kokain ni droga za zabavo, temveč za ego. Nekaj malega pa ima pri tem tudi cena: gram kokaina v švicarskih mestih stane od 80 do 100 frankov, kar je od 66 do 83 evrov. "Za povprečnega obiskovalca nočnih zabav je na prvem mestu še vedno ekstazi, a če se pred ali po zabavi pojavi črtica kokaina, ga ne bo nihče odkloni," meni Menzi.

Ne spreglejte