Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2021,
19.56

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

8

Natisni članek

NASA planet Mars

Ponedeljek, 22. 2. 2021, 19.56

3 leta, 1 mesec

Nasa predstavila izjemen dosežek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

8

Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa uspešno izpeljala pristanek roverja Perseverance na planetu Mars, so danes predstavili posnetke vznemirljivega dogajanja, prav tako so razkrili prve fotografije. Nasa je objavila tudi prvi zvočni posnetek z rdečega planeta, in sicer šibek sunek vetra.

Nasa na Marsu
Novice Nasin rover uspešno pristal na Marsu

Videoposnetek, dolg tri minute in 25 sekund, prikazuje ves proces pristajanja, ki ga je posnelo več kamer, potem ko je rover vstopil v atmosfero rdečega planeta. Med pristajanjem mikrofon ni deloval, rover pa je lahko zajel zvok, ko je pristal na Marsu. "To je prvič, da nam je uspelo ujeti dogodek, kot je pristanek na Marsu," je na današnji novinarski konferenci dejal Michael Watkins, direktor Nasinega laboratorija za reaktivni pogon, kjer je bil rover izdelan.

"Te slike in videoposnetki so tisto, o čemer smo sanjali že leta," je dodal Allen Chen, ki je bil odgovoren za pristanek. Kot je dodal po poročanju STA, bodo s pomočjo posnetka Nasine ekipe lahko bolje razumele, kaj se dogaja med takim pristankom. 

Nasin rover Perseverance (Vztrajnost, op. p.) je sicer v četrtek uspešno pristal na planetu Mars v kraterju, ki so ga poimenovali Jezero po istoimenskem kraju v Bosni in Hercegovini. Nekaj sekund po pristanku je rover že poslal prve posnetke z Marsa. 

Fotogalerija
1 / 4

Tehnološko najbolj dovršen rover

Okrog 1.040 kilogramov težko vozilo je opremljeno z več kot 20 kamerami. Poleg teh je rover opremljen tudi s številnimi znanstvenimi inštrumenti za meritve geologije in zbiranje vzorcev. Rover je po poročanju STA velik kot manjši osebni avtomobil, ima robotsko roko z dosegom približno dva metra, ki je opremljena s kamero, svedrom za vrtanje v Mars in majhnim kemičnim laboratorijem.

Vztrajnost je le nekaj centimetrov večji od prejšnjega Nasinega roverja na Marsu Radovednost, vendar je težji za okrog 100 kilogramov in ima v primerjavi z drugimi roverji mikrofone, ki bodo prvič doslej na Zemljo prenesli tudi zvoke s planeta Mars. 

Vozilo Vztrajnost, ki ga je Nasa izstrelila pred skoraj sedmimi meseci z izstrelišča v Cape Canaveralu, bo iskalo morebitne znake življenja na rdečem planetu ter proučevalo njegovo atmosfero. Doslej peti in tehnološko najbolj dovršeni Nasin rover na Marsu so po pisanju STA sestavili v Nasinem laboratoriju v Kaliforniji, njegova misija pa naj bi trajala dve leti.

Bleda modra pika
Novice Slavni znanstvenik jih je deset let rotil, naj ga poslušajo. Na srečo so ga.
Ne spreglejte