Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2024,
6.13

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

seja Zvezdan Martić RTV Slovenija

Ponedeljek, 3. 6. 2024, 6.13

2 tedna, 2 dneva

Nova v. d. predsednice uprave RTVS je Natalija Gorščak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Zvezdan Martić | Zvezdan Martić je v odstopni izjavi zapisal, da dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS. | Foto Daniel Novaković/STA

Zvezdan Martić je v odstopni izjavi zapisal, da dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS.

Foto: Daniel Novaković/STA

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes z mesta predsednika uprave RTVS razrešil Zvezdana Martića. Za v. d. predsednice uprave je do imenovanja predsednice ali predsednika uprave s polnim mandatom brez glasu proti imenoval nekdanjo direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak, vendar največ za šest mesecev.

Gorščak je na današnji izredni seji sveta RTVS povedala, da se bo kot v. d. predsednice uprave osredotočila na tekoče posle, tako denimo na analizo stanja, vključno z analizo posledic povišanja plač in stavkovnega sporazuma na finančni položaj zavoda. Pripravljena bodo tudi izhodišča za programsko-produkcijski načrt zavoda za leto 2025.

Nadalje bo urejena časovnica dokumentov, ki morajo biti predloženi svetu do konca leta, pripravljen bo koledar obveznosti po enotah do konca leta in oblikovan predlog začasnih rešitev za najhujše težave na kadrovskem in tehničnem področju. Prizadevala si bo, da bo delala povezovalno in vključevalno, je obljubila.

Natalija Gorščak je bila direktorica Televizije Slovenija do avgusta 2021. Od novembra 2023 je na TVS vodila uredništva oddaj o kulturi. Hkrati je članica strokovnih teles pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) in članica mednarodnih strokovnih žirij.

Člani sveta so komisijo za kadrovske in pravne zadeve, organizacijo dela in poslovnik pooblastili, da do naslednje redne seje sveta pripravi besedilo javnega razpisa za predsednico ali predsednika uprave zavoda.

"Ni več črnih seznamov ukinjanja oddaj"

Martić se je pred sprejetjem sklepa o njegovi razrešitvi zahvalil vsem, ki so pripomogli h koncu uničevanja javne RTVS, da je zavod lahko znova začel delati brez pritiskov oblasti in oblikovati kakovosten program. Stanje zavoda je danes po njegovih besedah boljše kot v času prejšnjega vodstva, posluje likvidno in "ni črnih seznamov ukinjanja oddaj", je poudaril.

Do Martićevega odstopa je prišlo po torkovi izredni seji sveta RTVS, kjer so člani sveta izrekli številne kritike na njegov račun. Martić pa je v odstopni izjavi zapisal, da dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS. "Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS," je zapisal.

Martić: Razmere na RTV so še vedno izredno težke

Martić je zapisal še, da so razmere na RTVS zaradi nezadostnega financiranja s strani ustanovitelja še vedno izredno težke, kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih upravi, direktorjem, vodjem in ostalim na RTVS uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTVS vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je 13. julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTVS. Od skupno 17 članov sveta ga je podprlo 16 članov, tako da je bil izvoljen v prvem krogu glasovanja.

Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Je šlo za kršenje novinarskih standardov?

Na koncu so na predlog štirih članov sveta obravnavali primer predstavnice zaposlenih v svetu Barbare Brezavšček Stegeman. Po besedah Ilinke Todorovski, ki je v svetu na predlog sveta delavcev RTVS in je predstavila stališče podpisanih štirih članov, je Brezavšček Stegemanova voditeljici Odmevov na TVS Rosviti Pesek sredi minulega tedna sporočila svoje nezadovoljstvo zaradi voditeljičinega pogovora z ministrico za kulturo Asto Vrečko, v katerem sta se med drugim dotaknili razmer na RTVS. Brezavšček Stegeman je novinarki denimo očitala kršenje standardov poklicne novinarske etike. Pesek pa je svetničino ravnanje razumela kot pritisk na njeno delo.

Tako svetničino ravnanje je po besedah Todorovski nezaslišano in spominja na ravnanja članov nekdanjih programskih svetov, ki so žugali novinarjem s pozicije moči. "Takšno ravnanje je treba ustaviti tam, kjer se začne," je pozvala Todorovski.

Vendar pa svet ni sprejel nobenega sklepa v zvezi s tem. Njegova članica Špela Stare, ki jo je v svet predlagal Informacijski pooblaščenec na predlog Društva novinarjev Slovenije, je v razpravi pojasnila, da svet nima nobenega vzvoda za morebitno kaznovanje Brezavšček Stegeman. Metodologija o tem, kako naj svet obravnava primere, ko posamezni svetniki domnevno kršijo etične standarde, namreč še ni sprejeta.

Natalija Gorščak
Novice Za vršilko dolžnosti predsednika uprave RTV Slovenije naj bi imenovali Natalijo Gorščak
Zoran Martić
Sportal Zvezane roke Zorana Martića
Zvezdan Martić
Novice Zvezdan Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTVS
Ne spreglejte