Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2018,
13.42

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

3

Natisni članek

Hrvaška Svet Evrope sovražni govor

Torek, 15. 5. 2018, 13.42

5 let, 11 mesecev

Svet Evrope ostro: Na Hrvaškem se stopnjuje rasističen in nestrpen sovražni govor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

3

hrvaška zastava | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V hrvaški javnosti se stopnjuje rasističen in nestrpen sovražni govor proti pripadnikom srbske in romske manjšine ter skupnosti LGBT, je opozoril Svet Evrope v poročilu o Hrvaški.

Kritike iz Strasbourga so prišle dva dni pred hrvaškim prevzemom šestmesečnega vodenja te mednarodne organizacije, ki združuje 47 držav.

Svet Evrope je danes objavil, da se na Hrvaškem krepi nacionalizem, posebej med mladimi, ki naj bi poveličevali fašističen ustaški režim. Tudi v medijih je zaslediti rasistične in ksenofobne izraze na račun Srbov, Romov, istospolnih in beguncev. Zgodili so se tudi fizični napadi na pripadnike teh manjšin in na njihovo premoženje, je med lanskim obiskom na Hrvaškem opazila komisija proti rasizmu in nestrpnosti Sveta Evrope.

Kritizirali so hrvaške oblasti, ker niso primerno odgovorile na tovrstno krepitev nestrpnosti in ker zelo redko v javnosti obsodijo sovražni govor. Kot so pojasnili, na Hrvaškem primere sovražnega govora in nasilja večinoma obravnavajo kor prekršek, ne kot kaznivo dejanje.

"Gre za neznanje in nestrokovnost v pravosodju"

Obenem so pohvalili spremembe hrvaške kazenske zakonodaje, v katero so dodali določilo o nasilnem obnašanju v javnosti in kaznovanju skupin, ki spodbujajo rasizem, a dodali, da predpise proti rasizmu redko tudi uveljavijo. V Svetu Evrope so presodili, da gre za neznanje in nestrokovnost v pravosodju.

Hrvaški so priporočili, naj v šolah obvezno uvede izobraževanje o človekovih pravicah v okviru državljanske vzgoje. Kot drugo nujno priporočilo so izpostavili izvajanje nacionalne strategije za vključitev Romov.

Menijo, da morajo hrvaške oblasti zagotoviti, da bo zaživel akcijski načrt za integracijo azilantov, ter sprejeti akcijski načrt za boj proti homofobiji in transfobiji.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je v ponedeljek sicer predstavila hrvaške prednostne naloge med šestmesečnim predsedovanjem Svetu Evrope, ki ga bo Hrvaška od Danske prevzela v četrtek. Med drugim je napovedala, da si bodo prizadevali za zaščito nacionalnih manjšin, boj proti korupciji, decentralizacijo in zaščito kulturne dediščine.

Ne spreglejte