Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
6.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Natisni članek

islam terorizem napad Kanada

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 6.41

6 let, 6 mesecev

Strelski napad na mošejo v Kanadi zahteval več življenj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Strelski napad, Quebec, Kanada | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predmestje kanadskega mesta Quebec je sinoči pretresel strelski napad na mošejo. Zamaskirana napadalca sta napad izvedla v času molitve in pri tem ubila šest ljudi, osem je ranjenih. Policija je napadalca že prijela.

Napad se je zgodil v nedeljo zvečer okoli 20. ure po krajevnem času, ko sta morilca, zakrita s smučarskima maskama, v času molitve vdrla v mošejo v islamskem centru v predmestju Quebeca Ste-Foy severno od Montreala in začela streljati.

Po navedbah priče napada je eden od napadalcev pred začetkom streljanja zavpil "Allahu akbar" (Alah je velik"), poroča Radio Canada.

V mošeji je bilo 39 ljudi, večinoma moških, med njimi pa tudi nekaj otrok. V napadu je umrlo šest ljudi, osem je ranjenih, je potrdila policija.

Napadalca je policija že prijela, njunih imen pa za zdaj ni razkrila. Preiskava se nadaljuje in morda je vpletenih več oseb.

 

 

Motiv napada še ni znan, po poročanju lokalnih medijev pa naj bi šlo za islamofobijo. Omenjena mošeja je namreč že bila tarča napadov, ko so jo lani nestrpneži onečastili s svinjsko glavo pred vrati in napisom "dober tek".

Teroristični napad na muslimane

Kanadski premier Justin Trudeau je prek Twitterja sporočil, da Kanada žaluje za žrtvami strahopetnega napada na mošejo, "barbarsko dejanje" pa označil za teroristični napad na muslimane.

Ob tem je poudaril, da sta raznolikost in strpnost do drugih ver dobra stran Kanade. "Kanadski muslimani so pomemben del naše narodne identitete," je še zapisal.

Premier province Quebec Philippe Couillard je po napadu pozval k ukrepanju proti vsakršnemu nasilju in k solidarnosti z muslimani.

Podoben izraz podpore je izrazil tudi newyorški župan Bill de Blasio, ki je v nedeljo skupaj z več tisoč meščani protestiral proti predsedniku Donaldu Trumpu zaradi prepovedi vstopa sirskim beguncem in državljanom sedmih muslimanskih drža v ZDA.

Ne spreglejte