SiolNET. Novice Svet
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, kako je potres porušil vas na indonezijskem otoku #video

0,52

termometer

V potresu, ki je 5. avgusta prizadel indonezijski otok Lombok, je po najnovejših podatkih indonezijskih oblasti umrlo 436 ljudi. Več kot 1.350 jih je bilo poškodovanih, 352 tisoč pa jih je moralo zapustiti domove, je danes sporočil tiskovni predstavnik indonezijske agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Sutopo Nugroho. Zračni posnetki uničene vasi na severnem delu Lomboka pričajo o velikem opustošenju. 

Najhuje je prizadet severni del otoka, kjer je umrlo 374 ljudi, več kot 137 tisoč pa jih je po uradnih podatkih ostalo brez strehe nad glavo. Večina spi v šotorih v bližini svojih porušenih domov ali v zasilnih prebivališčih.

potres, Lombok, Indonezija Novice Na indonezijskem otoku Lombok rušilni potres, na Japonskem tajfun

Poškodovane ceste, predvsem na goratem severu otoka, še vedno otežujejo dostavo pomoči. Nugroho je povedal, da so s tremi helikopterji, od tega enim vojaškim, na odrezana območja dostavili pomoč. Ljudje tam potrebujejo predvsem pitno vodo, hrano in zdravila.

Potres na Lomboku Novice Nov potres na indonezijskem otoku Lombok

Dejal je še, da so potres z magnitudo 6,9 in popotresni sunki, ki so mu sledili, po dozdajšnjih ocenah povzročili za okoli 5.000 milijard indonezijskih rupij (okoli 303 milijone evrov) škode. Pri tem so upoštevali posledice potresa za zgradbe, infrastrukturo in produktivnost. "Ta škoda in izguba sta zelo veliki," je poudaril Nugroho, vendar pa bi lahko po njegovih besedah še narasli.

Lombok Novice Število žrtev potresa na Lomboku še vedno narašča
Po ocenah ameriškega seizmološkega urada (USGS) je bilo žarišče potresa 5. avgusta 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini deset kilometrov pod morskim dnom. Sledilo je več sto popotresnih sunkov, med njimi najmočnejši v četrtek z magnitudo 6,2.

V Indoneziji so potresi pogosti, saj država leži na geološko najbolj aktivnem območju na zemlji, t. i. pacifiškem ognjenem obroču.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin