SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste že videli nov desetevrski bankovec?

2

termometer

 | Foto:
Novi bankovec za deset evrov iz serije Evropa bo v obtok prišel 23. septembra 2014, tako da bodo imeli vsi dovolj časa, da se pripravijo na njegovo nemoteno uvedbo.

Novih deset evrov bo mogoče z lahkoto prepoznati, saj ima bankovec podoben videz kot bankovec za deset evrov iz prve serije. V oblikovni podobi je upoštevan napredek na področju tehnologije bankovcev, tako da so novi bankovci še bolj odporni proti ponarejanju, so sporočili iz Evropske centralne banke (ECB).

Novi bankovec za deset evrov je podoben prvemu, ki je bil prvič izdan leta 2002, vendar je dobil svež videz ter več novih in izboljšanih zaščitnih elementov. Tako kot na novem bankovcu za pet evrov je v vodnem znaku in na hologramu portret Evrope – lika iz grške mitologije, po katerem je naša celina dobila ime.

Tako kot evrobankovce prve serije bo, kot pravijo v ECB, mogoče tudi nove bankovce za 10 evrov zelo preprosto ročno in vizualno preveriti z metodo otip – pogled – nagib. Poleg portreta Evrope na hologramu in v vodnem znaku je na bankovcih tudi smaragdno zelena številka, ki ob nagibanju spreminja barvo iz smaragdno zelene v temnomodro.

Bankovci za pet in deset evrov iz serije Evropa so bolj trpežni, saj so prevlečeni z zaščitnim premazom. To pomeni, da bankovcev ne bo treba nadomeščati tako pogosto, s čimer se bodo znižali stroški in zmanjšal vpliv na okolje, še poudarjajo v ECB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin