Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
10.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija druga svetovna vojna

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 10.43

7 let, 12 mesecev

Stalinov sin se je prostovoljno predal nacistom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški časnik Der Spiegel je razkril, da se je Stalinov sin Jakov Džugašvili sam predal nacistom, med zaslišanjem pa kritiziral tako Jude kot Rdečo armado.

Nekdanji voditelj Sovjetske zveze Josip Visarijonovič Džugašvili ali krajše Josip Stalin naj bi preziral svojega prvega sina Jakova Džugašvilija, ki je leta 1943 storil samomor, medtem ko je bil zaprt v nemškem koncentracijskem taborišču Sachsenhausen. Kremelj je še dolga leta po drugi svetovni vojni vztrajno trdil, da so ga nacisti leta 1941 med invazijo Sovjetske zveze blizu Minska zajeli in ga poslali v koncentracijsko taborišče.

Kritiziral Rdečo armado Ruski arhivi, ki jih je razkril nemški časnik Der Spiegel, pa razkrivajo, da se Džugašvili ni samo prostovoljno predal. Z nacisti je namreč delil protisemitska prepričanja, hkrati pa je bil izredno kritičen do ruske Rdeče armade. O tem, da se je Džugašvili prostovoljno predal nacistom, priča pismo komisarja brigade, ki ji je Džugašvili poveljeval, Alekseja Rumjanceva, ki je v pismu zapisal, je bil sicer Džugašvili neustrašen bojevnik, vendar je skupaj s še enim častnikom po bombardiranju nacistov zbežal.

"Zakopala sta svoje dokumente in oblekla civilna oblačila," piše v pismu. "Ko sta dosegla jezero, je Džugašvili rekel častniku Popuridu, naj nadaljuje svojo pot, on je namreč želel ostati pri jezeru in si odpočiti," še piše v pismu. Der Spiegel trdi, da so besede, da je želel Džugašvili počivati, dokaz za to, da se je želel predati. Hkrati je nemški časnik poročal tudi o tem, da naj bi med zasliševanjem Džugašvili ostro kritiziral Rdečo armado, njene voditelje je označil za nespametne, njihova dejanja pa za "neumna in idiotska".

Poročen z Judinjo, vendar si je z nacisti delil protisemitska prepričanja Džugašvili, ki je bil sicer poročen z Judinjo, je med zasliševanjem o Judih povedal: "Za njih je sklepanje kupčij najpomembnejša stvar. Jud ne želi delati, ker ne more."

Čeprav je sovjetska propaganda ves čas vztrajala pri tem, da je bil Džugašvili zajet, je Stalinova hči Svetlana Allilujeva v svojih spominih zapisala, da je njen oče verjel, da se je njegov sin namerno predal Nemcem, potem ko ga je k temu nagovorila njegova žena. Spominja se, da je Stalin zaprl Džugašvilijevo ženo Julijo, jo mučil in zasliševal.

Stalin se ni želel pogajati z nacisti, tudi za sinovo življenje ne Ko so Sovjeti v bitki pri Stalingradu leta 1943 porazili Nemce, so ti ponudili Džugašvilija v zameno za nekaj nemških zapornikov. Svetlana je v svojih spominih zapisala, da njen oče tej ideji ni bil naklonjen. "Ne bom se pogajal z njimi," naj bi ji povedal.

Ne spreglejte