Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Srbija volitve Aleksandar Vučić Vojislav Šešelj

Sobota, 23. 4. 2016, 16.55

6 let, 6 mesecev

Srbske volitve za utrjevanje oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Predvolilni čas so zaznamovali grožnje demokratom, Miloševićev vnuk na zborovanju in Šešljeva vrnitev.

Jutri bodo v Srbiji izredne parlamentarne volitve, že tretje v štirih letih. Od padca Slobodana Miloševića je bilo v Srbiji šest parlamentarnih volitev, ki so jih tokrat združili z lokalnimi volitvami. Na volilnih seznamih je rekordno število volilnih list, kar dvajset, a to ne pomeni, da bo prišlo do spremembe v srbski vladajoči garnituri.

Ankete: Vučiču polovica glasov

Kaj lahko se zgodi, da bodo volitve le potrditev oblasti sedaj vladajoče Srbske napredne stranke Aleksandra Vučića in to kljub temu, da mu mnogi politični nasprotniki predvsem iz vrst Demokratske stranke očitajo strahovladje in propagiranje kulture nasilja. Njihovi kandidati na volitvah, vključno s hčerko glasbenika Đorđa Balaševića Jeleno, so bili deležni groženj s smrtjo, ker so kritizirali vlado Aleksandra Vučića.

Zadnje predvolilne raziskave javnega mnenja kažejo, da polovica volivcev podpira SNS. Po anketi Centra za svobodne volitve in demokracijo drugo mesto napovedujejo Socialistični stranki Srbije sedanjega zunanjega ministra Ivice Dačića. Ta je v predvolilnem času iz steklenice potegnil duha Slobodana Miloševića, saj sta njegov vnuk  Marko in snaha Milica prisostvovala predvolilnemu zboru stranke, svoje volivce, pretežno upokojence, pa je nagovarjal z nostalgijo po preteklih tudi socialistično jugoslovanskih časih.

Šešelj omilil retoriko in pridobil volivce

Glede na ankete se tretje mesto obeta Srbski radikalni stranki, ki je pridobila nekaj odstotkov glasov, odkar so Vojislava Šešlja v Haagu oprostili. Prav Šešelj, ki je v predvolilnem času svojo retoriko precej omilil, je napovedal, da bodo volitve le še bolj razdelile srbsko politiko na evropsko usmerjeno in prorusko.

Najglasnejši zagovornik proruske usmeritve je seveda prav Šešelj. Kot bizarna posebnost je na volilnem lističu tudi Združena rusko-srbska stranka.

Vojislav Šešelj je po prihodu iz Haaga omilil svojo retoriko in Srbska radikalna stranka bi lahko postala tretja najmočnejša stranka srbskega parlamenta. | Foto: Vojislav Šešelj je po prihodu iz Haaga omilil svojo retoriko in Srbska radikalna stranka bi lahko postala tretja najmočnejša stranka srbskega parlamenta.

Napoveduje se vlada naprednjakov in socialistov

Glede na ankete srbski politični analitiki vsi po vrsti napovedujejo koalicijo med naprednjaki in socialisti, kar bi res utrdilo sedanjo oblast. Nenazadnje je v predvolilni kampanji SNS nenehno poudarjala, da bo brez njih Srbija propadla.

Opozicijo vladajočim strankam bi poleg radikalcev lahko sestavljale še Demokratska stranka in koalicija Socialdemokratske in Liberalno demokratske stranke. Toda te stranke so glede na predvolilne ankete na meji parlamentarnega cenzusa.

Civilne iniciative le na lokalni ravni

Zanimivo je, da se v Srbiji ne napoveduje velik preobrat politične scene, kot se je denimo zgodil na Hrvaškem. Na volitvah ni veliko novih političnih imen in gre večinoma za recikliranje preverjenega političnega kadra. Tako ankete tudi kažejo, da bi 40 odstotkov volivcev bilo popolnoma zadovoljnih, če bi premier Srbije še naprej ostal Aleksandar Vučić.

Zametki novih političnih gibanj se kažejo le na lokalni ravni. Tako je denimo civilno-družbeno gibanje Lokalna fronta v Kraljevu na lokalnih volitvah resna alternativa velikim strankam. Po navedbah Balkan Insight naj bi prav Lokalna fronta v navezavi s podobnimi gibanju v drugih srbskim mestih v prihodnosti predstavljala srbsko civilno fronto. A šele na kakšnih naslednjih volitvah.

Ne spreglejte