Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Aleksandar Vučić Srbija Hrvaška

Sreda, 23. 9. 2015, 14.25

8 let, 5 mesecev

Srbija Hrvaško obtožuje trgovinske vojne, Orban Nemčiji očita moralni imperializem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Srbski premier Aleksandar Vučić je v pismu visokim predstavnikom EU Hrvaško zaradi zaprtja meje s Srbijo obtožil kršitve sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med Srbijo in EU.

Vučić je v pismu izpostavil, da je bila srbsko-hrvaška meja zaprta že tretji, četrti dan in da je zato Srbija utrpela veliko škodo. Hrvaško je obtožil, da skuša uničiti srbsko gospodarstvo in da spodkopava tudi regionalne odnose in stabilnost na Balkanu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za Beograd je problematično predvsem ponedeljkovo zaprtje glavnega cestnega mejnega prehoda Bajakovo za tovorni promet. Od torka zvečer so ga na srbski strani blokirali vozniki tovornjakov, ki so nili nezadovoljni s torkovo odločitvijo Zagreba, da bo v državo dovolil samo tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom. Na srbski strani je bila danes že 20-kilometrska kolona tovornjakov.

Na največjem hrvaškem cestnem mejnem prehodu s Srbijo Bajakovo so popoldne v obe smeri sprostili potniški promet, tovorni pa je stekel le iz Hrvaške proti Srbiji, je sporočil hrvaški avto klub. Medtem je na Hrvaško mimo mejnih prehodov iz Srbije vstopilo že več kot 47.000 beguncev, je potrdil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Srbija ima pripravljene protiukrepe Pismo je na dan, ko se v Bruslju začenja izredni vrh EU o begunski krizi, Vučić poslal predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, parlamenta Martinu Schulzu, komisije Jean-Cloudeu Junckerju, visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogerini ter evropskemu komisarju za širitev Johannesu Hahnu.

Zagreb je obtožil, da vodi trgovinsko vojno proti Srbiji. Poudaril je, da ima Srbija pripravljene protiukrepe, saj je suverena država, in da je samo preložila njihovo uveljavitev, poroča Tanjug.

Meja spet odprta za ves promet Mejni prehod Bajakovo je na hrvaški strani spet odprt za vsa potniška in tovorna vozila, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Pred tem so se hrvaški policisti z vozniki tovornjakov dogovorili za umik blokade na srbski strani tega največjega cestnega mejnega prehoda med Hrvaško in Srbijo.

Hrvaška policija je mejni prehod Bajakovo zaprla v noči na ponedeljek z namenom, da bi prepričala Srbijo, naj preusmerja begunce tudi na Madžarsko in v Romunijo, ne samo na Hrvaško.

V Zagrebu je bilo neuradno slišati, da bodo v primeru, če bo Madžarska zaprla svojo mejo proti Hrvaški, begunce vračali v Srbijo.

Na grško-makedonski meji novo taborišče za begunce Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes na grško-makedonski meji odprl novo taborišče za begunce s 1000 ležišči, ki je opremljeno s stranišči in prhami, brezžičnim internetom ter polnilci za telefone. Beguncem, ki so na poti proti zahodni Evropi, bo na voljo tudi zdravstvena oskrba.

Nemčija pa je letos sprejela že več kot pol milijona beguncev. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je v državo vstopilo 521 tisoč prebežnikov, vendar pa ni gotovo, da to število sovpada s številom prosilcev za azil.

Ne spreglejte