Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Egipt revolucija spolno nadlegovanje protest

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 21.57

8 let

Spolno nadlegovanje: temna stran revolucije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med protesti v Egiptu je vse več spolnega nadlegovanja protestnic. Egipčanke so se končno odločile spregovoriti o temni strani egiptovske revolucije

Odkar so v Egiptu znova izbruhnili protesti, je med protestniki vse bolj nevarno biti ženska. Samo v preteklem tednu je 91 žensk prijavilo spolno nadlegovanje med protesti. "Bolj ko se bojujemo za ženske pravice, več je nadlegovanja in posilstev," je razložila Nihal Sad Zagloul, ki se ne udeležuje več protestov na trgu Tahrir, saj meni, da je tam nevarno.

Je ustanoviteljica skupine Bassma, ki se zavzema za to, da bi spolno nadlegovanje pregnali z egiptovskih ulic. Tudi sama je bila žrtev nadlegovanja med protesti leta 2012, ko se je s prijateljico vračala s trga Tahrir. "To je temna stran egiptovske revolucije," je prepričana.

Posiljena novinarka Organizacije za zaščito človekovih pravic so vznemirjene nad podatki o tem, koliko žensk je bilo napadenih med protesti. Lahko gre le za otipavanje ali pa za brutalna skupinska posilstva. Organizacija Human Right Watch je objavila videoposnetek, v katerem ena izmed žrtev Hania Mohib pripoveduje o skupinskem posilstvu med protesti. "Okoli mene so moški naredili krog in nenadoma so me začeli otipavati. Začela sem kričati, a ni nič pomagalo," opisuje.

Podobno izkušnjo je imelo na stotine žensk v času protestov. Med njimi tudi južnoafriška novinarka CBS-a Lara Logan, ki so jo leta 2011 med protesti skupinsko posilili in je o tem javno spregovorila ter na to opozorila ves svet.

Protestnice brez zaščite Od novembra 2011 na trgu Tahrir ni več policije, da se ne bi spopadala s protestniki. Tako tudi žensk ne varuje nihče več, moški posiljevalci pa vedo, da se jim ne bo nič zgodilo. Zato so aktivisti organizirali prostovoljne patrulje, ki varujejo protestnice. Toda pretekli teden sta dve največji tovrstni združenji, Tahrir Bodyguards in Operation Anti-Sexual Harrasment, odpoklicali svoje prostovoljne varnostnike s trga Tahrir, češ da tam ni več varno. Nasilni moški so namreč napadli in ranili tudi prostovoljce.

Težava spolnega nadlegovanja na egiptovskih ulicah ni nova. "To je posledica zatiranja v času Mubarakovega režima," je za Deutche Welle dejala Nihal Sad Zagloul. "Če so moški zatirani, se bodo spravili na šibkejšega, to so ženske."

Pod oblastjo predsednika Morsija in Muslimanske bratovščine se ni stanje prav nič spremenilo. Politiki so večinoma prepričani, da so za posilstva krive ženske, češ da se izpostavljajo. Ta stališča so večkrat izrazili javno. Pojavile so se celo govorice, da so člani stranke plačevali moškim, da so napadali protestnice, da bi tako ženske opozorili, naj ostanejo doma in se ne vmešavajo v politično življenje.

Nihal Sad Zagloul je prepričana, da lahko razmere izboljša le ozaveščanje javnosti. "Ženske se morajo zavedati, da imajo pravico javno povedati, kaj se dogaja. Vse več ljudi obsoja takšna dejanja. Prav je, da na to opozarjajo tudi moški, saj lahko tako zaščitijo svoje matere, sestre. Toda za vse spremembe je potreben čas," je realna egiptovska aktivistka.

Ne spreglejte