Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 12. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Natisni članek

Der Spiegel novinar zloraba humanitarna pomoč

Nedelja, 23. 12. 2018, 17.10

5 let, 3 mesece

Spieglov novinar naj bi si prilastil donacije za sirske otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Der Spiegel | Novinar nemškega tednika Der Spiegel naj bi dobrodelne prispevke za sirske brezdomne otroke pospravil v lasten žep. | Foto Reuters

Novinar nemškega tednika Der Spiegel naj bi dobrodelne prispevke za sirske brezdomne otroke pospravil v lasten žep.

Foto: Reuters

Nemški tednik Spiegel je zaradi domnevne poneverbe napovedal kazensko ovadbo proti nekdanjemu novinarju Claasu Relotiusu, ki si je več let izmišljeval zgodbe. Novinar naj bi namreč bralce pozival k donacijam za sirske otroke, ki živijo na turških ulicah, zbrana sredstva pa je domnevno porabil zase.

Kot so na svoji spletni strani pojasnili predstavniki Spiegla, so zaskrbljeni bralci v minulih dneh uredništvo opozorili, da je zdaj že nekdanji novinar Spiegla Claas Relotius zbiral denar za sirske brezdomne otroke v Turčiji, ki jih je predstavil v enem izmed člankov.

Der Spiegel
Novice Veleposlanik ZDA od Spiegla zahteval preiskavo škandala lažnivega novinarja

Novinar naj bi zlorabil sredstva, namenjena za sirske otroke v Turčiji

Triintridesetletni novinar naj bi bralce, potem ko so ti z njim stopili v stik zaradi omenjene zgodbe, pozval k donaciji prek spletne pošte. Tistim, ki so želeli prispevati sredstva, je dal podatke lastnega bančnega računa. "Spiegel bo dal vse razpoložljive informacije javnemu tožilstvu v sklopu kazenske ovadbe," so zapisali predstavniki nemškega tednika.

Tednik je ob tem dodal, da ni bil seznanjen s to kampanjo in da trenutno ni jasno, kolikšno vsoto naj bi Relotius prejel z donacijami bralcev.

Der Spiegel
Novice Novinar nemškega Spiegla si je več let izmišljeval zgodbe

33-letnik si je več let izmišljeval novinarske zgodbe

Spiegel je Relotiusov članek objavil julija 2016. Turški fotograf, ki je takrat sodeloval z novinarjem, je vodstvo časnika nato opozoril na več neresničnih podatkov v zgodbi. Pri nemškem tedniku zdaj verjamejo, da si je 33-letnik najverjetneje izmislil dva glavna akterja, mladega brata in sestro iz Sirije, ki naj bi živela na turških ulicah. V najnovejši izdaji je časnik zapisal, da je bila novinarjeva prevara "najhujša stvar, ki se lahko zgodi uredniški ekipi".

Spiegel je ta teden razkril, da si je Relotius več let izmišljeval novinarske zgodbe. Triintridesetletnik, ki je prejel več novinarskih nagrad, si je izmislil zgodbe in njihove akterje v najmanj 14 od 60 člankov, ki so bili objavljeni v tiskani in spletni izdaji časnika. Po razkritju je goljufijo priznal in dal odpoved, vrnil pa je tudi vse novinarske nagrade.

Ne spreglejte