SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španski poslanci Pedra Sancheza potrdili za premierja

0,07

termometer

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez je postal novi španski premier. Foto: Reuters

Španski poslanci so danes vodjo socialistov Pedra Sancheza potrdili za španskega premierja. Zanj je glasovalo 167 poslancev, proti pa 165. 18 poslancev se je vzdržalo glasovanja. Sanchez, ki je premierski položaj zasedal od junija 2018, bo prevzel vodenje prve koalicijske vlade v sodobni zgodovini Španije. Ta se bo na prvi seji sestala v petek.

Pedro Sanchez Novice Katalonska stranka bo omogočila potrditev Sancheza za premierja

Sanchez je v prvem odzivu na potrditev zapisal, da se "z vlado progresivne koalicije začenja čas dialoga in koristne politike". "Vlada za vse, ki krepi pravice, obnavlja sobivanje in brani socialno pravičnost," je poudaril na Twitterju.

Vodja socialistične stranke je bil potrjen v drugem krogu glasovanja, potem ko mu v nedeljo ni uspelo osvojiti absolutne večine v 350-članskem parlamentu, tj. 176 glasov. Danes je za potrditev potreboval zgolj navadno večino, ki jo je tudi osvojil, piše STA.

Po letu dni vendarle sestavili vlado

Poleg njegovih socialistov, ki imajo 120 poslancev, ga je med drugim podprla še koalicijska skrajno leva stranka Unidas Podemos, ki ima 35 poslancev v parlamentu. Dobil je še podporo več drugih manjših strank, med drugim baskovskih nacionalistov (PNV).

Izvolitev pa so mu z vzdržanimi glasovi omogočili poslanci Katalonske republikanske levice (ERC), ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije. Sanchez je v zameno za to obljubil, da bo začel dialog s katalonsko vlado o vprašanju neodvisnosti Katalonije.

Pedro Sanchez Foto: Reuters

Poleg 13 poslancev ERC se je vzdržalo še pet poslancev baskovske nacionalistične stranke EH Bildu. Tako bo Španija po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila vlado s polnimi pooblastili. To bo prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975. V parlamentu ima manjšinska vlada zgolj 155 poslancev.

Sanchez med drugim obljublja dodaten dvig minimalne plače. Že v prejšnjem mandatu jo je njegova vlada zvišala za 22 odstotkov na 1050 evrov bruto. Do konca mandata leta 2024 jo namerava nova vlada zvišati za toliko, da bi znašala 60 odstotkov španske povprečne plače. Ta trenutno znaša 1970 evrov, poroča STA.

Obetajo se višji davki za najbogatejše

Napovedali so tudi odpravo dela sporne delovne reforme, ki jo je leta 2012 sprejela konservativna vlada Mariana Rajoya. Tedaj so med drugim olajšali odpuščanje. Socialisti in Podemos pa nameravajo odpraviti najbolj sporne ukrepe, kot je odpuščanje delavcev, ki so na bolniškem dopustu. Poleg tega bodo dvignili davke za najbogatejše posameznike, podjetja in banke, napovedujejo v vladnem programu.

Pedro Sanchez Foto: Reuters

Vladna ekipa sicer še ni v celoti znana. Podemos je Sanchezu predlagal pet kandidatov za člane vlade, med njimi je tudi vodja skrajno leve stranke Pablo Iglesias, ki bo podpredsednik. Imena vseh članov vlade bodo objavljena v četrtek v uradnem listu, ko bodo predvidoma tudi prisegli pred kraljem Felipejem VI. V petek se bodo sestali na prvi seji.

Profesor ekonomije na čelu španske vlade

Ko je bil Sanchez leta 2014 izvoljen za predsednika socialistov, je bil to velik korak naprej na politični poti za poslanca, ki je v parlament vstopil leta 2009 in je bil dotlej v Španiji le malo poznan. Profesor ekonomije, ki si je zaradi svojega videza prislužil vzdevek Pedro el Guapo (Lepi Pedro), naj bi s svojim šarmom dvignil stranko z dna.
Pedro Sanchez Foto: Reuters
Vnet športnik in košarkaški navdušenec ima sicer doktorski naziv s področja gospodarskih znanosti. Je poročen in ima dve hčerki. Kot je nekoč pripovedoval, mu je bilo zanimanje za politiko položeno tako rekoč v zibelko - že njegova starša sta bila socialista in ob večerji so redno razpravljali o političnih temah, navaja STA.
Quim Torro Novice Španska volilna komisija odstavila katalonskega predsednika

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin