SiolNET. Novice Svet
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija ne bo sprejela ladje z migranti #video

1,08

termometer

Španske oblasti so zavrnile možnost, da bi država sprejela ladjo z migranti Lifeline, ki čaka v Sredozemskem morju, potem ko sta jo zavrnili tako Italija kot Malta. Kot so poudarili, ne morejo sami prevzeti odgovornosti za reševanje migrantov. Več pristaniških mest, med njimi Barcelona in Valencia, je sicer izrazilo pripravljenost sprejeti ladjo.

Kot je v pogovoru za špansko radijsko postajo Cadena Ser dejal minister za gospodarski razvoj Jose Luis Abalos, Španija ne more "zaradi tegob Evrope postati organizacija za reševanje na morju za celotno celino". "Španija ne more sama prevzeti te odgovornosti," je poudaril.

Za migrante zagotovljeni hrana in voda

Španija je pred dvema tednoma sprejela ladjo Aquarius francoske skupine SOS Mediterranee, potem ko je prav tako nista želeli sprejeti niti Italija niti Malta. Pristala je v Valencii, ki je tokrat ponovila pripravljenost sprejeti begunce, a oblasti temu nasprotujejo.

Ladja Lifeline po najnovejših podatkih ostaja zahodno od Malte. Na njenem krovu je 239 ljudi, med njimi 14 žensk in štirje otroci, ki so jih rešili pred obalo Libije. Malta jim je zagotovila hrano in vodo, dve drugi nemški reševalni ladji pa zdravila in odeje.

Na vplutje v eno od pristanišč, ki bi jo bilo pripravljeno sprejeti, pa čaka tudi večja kontejnerska ladja Alexander Maersk. Na njenem krovu je 113 migrantov, ki jih je rešila južno od Italije. Lifeline upa, da bi se ladji lahko srečali, saj bi ji večja ladja lahko v primeru slabega vremena nudila nekaj zavetja. Lifeline bi na drugi strani lahko pomagala z zdravili.

Libijske oblasti so med tem zavrnile predlog italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je ob današnjem obisku v Libiji predlagal ustanovitev begunskih centrov na južni meji Libije.  "Podpiramo kakršen koli libijski državni program, ki temelji na partnerstvu med nami in EU prek Italije. Libija je zaradi migrantske krize veliko pretrpela; toliko kot Italija ali še več," je  dejal Majtik, ob tem pa poudaril, da begunskih centrov na svojem ozemlju ne bodo dopustili.
Migranti v Grčiji Novice Španija bo sprejela ladjo z več kot 600 migranti #video migranti, morje Novice Španija bo migrante z ladje Aquarius predala tudi Franciji Aquarius Novice Potem ko sta ladjo z migranti zavrnili Italija in Malta, jo je sprejela Španija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin