Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
10.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

11

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Španija turizem

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 10.40

2 leti, 10 mesecev

Španci zaradi turizma odprli vrata cepljenim z vsega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

11

Majorka | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Španija je danes odprla meje za cepljene turiste z vsega sveta, s čimer želi oživiti turistično industrijo, ki jo je pandemija bolezni covid-19 močno prizadela.

17:30

Malta po letu dni brez okužbe

16:33

30.000 odmerkov cepiva za BIH

16:32

V Italiji bele še štiri dežele

12:16

Slovaška začela s Sputnikom

11:04

Nemci odpravili skupine

  • 17:30

    Malta po letu dni brez okužbe

    Na Malti v preteklih 24 urah niso zabeležili nobenega novega primer okužbe z novim koronavirusom, kar se je zgodilo prvič od 25. julija lani. V otoški državici je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje trenutno le 72 aktivnih primerov covida-19.

    Na Malti po mesecih omejitev počasi sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od danes so znova odprti bari, ki niso obratovali od oktobra.

    Malta s približno pol milijona prebivalcev je zelo uspešna pri cepljenju proti covidu-19, 24. maja je postala prva država članica EU, ki je z vsaj enim odmerkom cepila 70 odstotkov odraslega prebivalstva.

    Zdaj je z vsaj enim odmerkom cepljenih 75 odstotkov odraslih Maltežanov. Doslej so porabili več kot 550.000 odmerkov cepiva, polno cepljenih je 235.000 ljudi.

    Na Malti so prvi primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili 7. marca lani, od takrat so potrdili 30.571 okužb. Za covidom-19 je umrlo 419 bolnikov.

    Otoška državica se je za turiste znova odprla 1. junija, obiskovalci pa morajo ob prihodu še vedno pokazati negativen test na novi koronavirus.

  • 16:33

    30.000 odmerkov cepiva za BIH

    Hrvaška je BiH podarila 30.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca Astrazeneca, je danes dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović po srečanju z ministrico za civilne zadeve BiH Ankico Gudeljević. Hrvaška vlada je maja letos odločila, da bo 50.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podarila BiH, Črni gori in Kosovu.

    Ministrica Gudeljević je na današnji novinarski konferenci z Božinovićem v Zagrebu napovedala, da bodo 15.000 odmerkov cepiva, ki ga je podarila Hrvaška, namenili univerzitetni kliniki v Mostarju, preostalo polovico cepiva z naslova hrvaške donacije pa bodo razporedili v druge kraje BiH.

    Hrvaška vlada je na svoji seji v začetku maja letos odločila, da bo v okviru evropskega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, BiH solidarnostno namenila 30.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, ter po 10.000 odmerkov Črni gori in Kosovu.

  • 16:32

    V Italiji bele še štiri dežele

    Zaradi padanja števila okužb z novim koronavirusom so od danes v t.i. belem območju z najmilejšimi ukrepi še štiri italijanske dežele - Ligurija, Benečija (Veneto), Umbrija in Abruci. Od minulega tedna so že bele Sardinija, Molize in Furlanija-Julijska krajina, ki meji na Slovenijo. Preostali deli države so še vedno obarvani rumeno.

    Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je dejal, da bodo do sredine junija vse dežele obarvane belo, če se bo nadaljevalo padanje okužb.

    V belo obarvanih območjih je odpravljena večina omejitev, tudi nočna prepoved gibanja, ki so jo uvedli novembra lani. V rumenih območjih medtem od danes prepoved gibanja velja od polnoči in ne več od 23. ure, kot je veljalo doslej.

    V nedeljo je v Italiji umrlo 51 covidnih bolnikov, potrdili pa so 2275 novih okužb z novim koronavirusom.

    Minuli konec tedna so dva dneva zapored dnevno proti covidu-19 cepili rekordnih 600.000 ljudi. Ta teden bo v Italijo prispelo še okoli 4,1 milijona odmerkov cepiv.

    V torek bodo na sestanku na ministrstvu za zdravje govorili o vnovičnem odprtju diskotek, predvidenem v začetku julija.

  • 12:16

    Slovaška začela s Sputnikom

    Slovaška je kot druga država v Evropski uniji danes začela cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Kot prvi se je s cepivom, ki še ni odobreno na ravni EU, cepil moški iz mesta Žilina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    "Res sem čakal na Sputnik," je za slovaško televizijo TA3 povedal Slovak, ki je prvi prejel to rusko cepivo.

  • 11:04

    Nemci odpravili skupine

    V Nemčiji z današnjim dnem ukinjajo sistem prednostnih skupin za cepljenje proti covidu-19, kar pomeni, da je lahko cepljen vsak, ki je starejši od dvanajst let. Kljub sprostitvi cepljenja pa se vrstijo opozorila, da v Nemčiji cepiva ni dovolj in da se ne bodo mogli takoj cepiti vsi, ki bodo to želeli.

    Nemški zdravniki in minister za zdravje Jens Spahn prebivalce pozivajo, naj bodo kljub odpravi prednostnih skupin za cepljenje potrpežljivi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Španija je varna destinacija," je zagotovila ministrica za zdravje Carolina Darias in dodala, da je država "v procesu, da znova prevzame globalno vodstvo v turizmu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Necepljeni Evropejci, ki so do zdaj lahko vstopili v Španijo samo z negativnim testom PCR, lahko od danes prestopijo mejo tudi z negativnim hitrim testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

cepivo, cepljenje
Novice V Italiji v samo enem dnevu cepljenih rekordnih 600 tisoč ljudi

Britanci še vedno z dodatnimi omejitvami

Pred popolno oživitvijo španskega turizma sicer stojijo še nekatere ovire. Velika Britanija, ki je zelo pomemben turistični trg za Španijo, namreč to državo na Pirenejskem polotoku še vedno uvrša med tvegane, kar pomeni, da morajo britanski turisti po vrnitvi v domovino v karanteno in opraviti test na novi koronavirus.

Leta 2019 so britanski turisti pomenili več kot petino od 83,5 milijona turističnih prihodov v Španiji.

Kljub temu predstavniki španskega turizma upajo na dobro turistično sezono. Predsednik združenja španskih turističnih agencij Jose Luis Prieto je izrazil upanje, da se danes začenja "spektakularno okrevanje".

Kot je dejal, so imele turistične agencije v Veliki Britaniji, Franciji in Španiji – treh največjih trgih za španski turizem – v preteklih tednih veliko število povpraševanj.

 

Po državi, od Coste del Sol do Kanarskih otokov, se po mesecih znova odpirajo hoteli in restavracije, letalske družbe pa obnavljajo povezave, ki so jih prekinile med pandemijo. Od danes so španska pristanišča znova odprta tudi za ladje za križarjenje.

Špansko gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je pandemija močno prizadela. Španski BDP je lani upadel za 10,8 odstotka. Vlada v Madridu si je zastavila cilj, da do konca leta v državo privabijo 45 milijonov turistov. Do konca aprila je sicer Španijo obiskalo le 1,8 milijona turistov.

Ne spreglejte