Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spanje raziskava

Sreda, 27. 8. 2014, 15.04

8 let

Spalna pijanost – uradni razlog za jutranjo tečnobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jutranja zmedenost, pozabljivost in celo agresija, ki jih mnogi kategoriziramo kot posledico slabega spanca, imajo končno pravo diagnozo. Ta živahna budnica se uradno imenuje spalna pijanost.

Klasičen simptom, novo ime Vstajanje z levo nogo in jutranja tečnoba sta pogosta izraza za občasno nerazumno vedenje, ki ga je kdaj pa kdaj izkazal že vsak. Čudna jutra, ki jih plemeniti splošna zmedenost, neverjetna pozabljivost in celo nasilno vedenje brez pravega povoda so simptomi novega patološkega stanja, ki so ga ameriški strokovnjaki poimenovali spalna pijanost (sleep drunkenness). Stanje se pojavlja precej pogosteje, kot bi mislili, in ne glede na ime nima nobene povezave z alkoholom. V bistvu gre za nekakšno brezalkoholno doživljanje najbolj neugodnih simptomov mačka.

Vsak sedmi posameznik je žrtev, trpijo vsi v neposredni bližini Spletni portal neurology.com poroča, da je to neprijetno in za družinsko življenje najbrž sila moteče stanje precej razširjeno – prizadelo naj bi kar vsakega sedmega posameznika. Študija, ki je bila opravljena na vzorcu 19 tisoč Američanov, je pod drobnogled vzela ne le njihova jutra, temveč tudi spale navade, morebitno zgodovino mentalnih bolezni in zdravila, ki jih jemljejo. Rezultati kažejo, da je kar 15 odstotkov teh ljudi občutilo to zahrbtno jutranjo budnico v zadnjem letu, od tega več kot polovica v zadnjem tednu pred raziskavo.

So krive tablete? Slika je pokazala tudi izjemno močno povezanost med tako zaznamovanimi in živahnimi jutri s trenutnimi (zdravstvenimi) težavami. Prek 80 odstotkov vprašanih je imelo namreč pred tem že druge težave – s spanjem, duševnim zdravjem ali preveliko navezanostjo na različne tablete. Seveda se poraja vprašanje, kaj je s preostalimi. Imajo tudi oni težave, pa te še niso ugledale diagnoze? Ali pa so rezultati pristranski? Kakorkoli že, strokovnjaki prisegajo, da bodo to do zdaj prezrto patologijo temeljito raziskovali še naprej.

Ne spreglejte