Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2011,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Sanader HDZ

Petek, 28. 10. 2011, 7.11

8 let

Sojenje Sanaderju se nadaljuje 3. novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zagrebškem sodišču so začetek sojenja Ivu Sanaderju prestavili na 3. november, ker je Sanader moral na pregled srca, ki je bil po mnenju medicinskega izvedenca nujno potreben.

Pred v. d. predsednika okrožnega sodišča v Zagrebu Ivana Turudića je stopil nekdanji predsednik HDZ in dvakratni predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader. Okolico zagrebškega okrožnega sodišča so že zgodaj zjutraj okupirale novinarske ekipe, ki spremljajo prvo od serije sojenj, ki se še obeta Sanaderju. Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov – novinarje so skozi vrata puščali enega za drugim – se je sojenje začelo z 20-minutno zamudo, ko je v dvorano v spremstvu dveh varnostnikov stopil obdolženi Sanader, vidno shujšan in z berglo. "Prepričan sem bil, da grem danes na kardiološko kliniko" Še pred začetkom sojenja je predsednik tričlanskega senata Ivan Turudić Sanaderja pozval, naj pojasni, kakšne zdravstvene težave ima. Sanader se je vsem skupaj najprej opravičil, da je tako oblečen (vajeni smo ga v uglajenih oblekah): "Prepričan sem bil, da grem danes na kardiološko kliniko." Kot je povedal, so mu na kliniki že 5. septembra dejali, da mora zaradi težav s srcem na koronografijo. Ker je upal, da ga bo preiskovalni sodnik ob varščini izpustil na prostost, bi pregled opravil na prostosti.

"Pravijo mi, da sem glede zdravja popolnoma neodgovoren" "Že 5. septembra mi je kardiolog predlagal ta poseg, a ker me proti varščini niste pustili na svobodo, sem za poseg dobil današnji datum," je pojasnil. Na vprašanje sodnika, ali se čuti sposobnega za sojenje, je dejal, da mu tako zdravnik kot odvetniki pravijo, da je, kar zadeva zdravje, popolnoma neodgovoren. "O sposobnosti naj se izjasni medicinski izvedenec, jaz pa bom njegovo odločitev spoštoval," je dejal Sanader.

Na zagrebškem sodišču smo priča učinkovitemu sojenju, saj je sodnik na oder za priče takoj povabil sodnega izvedenca medicinske stroke Vladimirja Gašparovića, ki je tudi zdravnik v zagrebškem zaporu. Ta je pojasnil, da obstaja veliko tveganje, saj gre pri njegovi bolezni za možnost zoženja srčnih žil.

"Preiskavi je treba dati prednost pred razpravo" "23. oktobra je zaradi težav znova poiskal zdravniško pomoč. Včeraj ga je pregledal karidolog, ki je predlagal, da mora na poseg še pred sojenjem," je nadaljeval izvedenec. "Da bi se izognili tveganju v tako stresni situaciji, je poseg nujno potreben," je sklenil. Izvedenec je na vprašanje, sodnika, ali je Sanader sposoben za sojenje, odvrnil, da ni. "Preiskavi je treba dati prednost pred razpravo," je pojasnil.

Na sodnikovo vprašanje, kdaj bi lahko nadaljevali z razpravo, je dejal, da že čez nekaj dni, če bo preiskava pokazala, da je vse v redu, sicer pa čez kakšen teden. Sodnik se je odločil, da bo začetek sojenja prestavil na 3. november, pri tem pa je okrcal Sanaderja, da že od 5. septembra ve, kaj je narobe z njim, pa tega ni odpravil. "Za zdaj vam tega ne bomo šteli kot zavlačevanje, vendar pa ste nepravilno domnevali, da bo odločitev preiskovalnega sodnika o izpustu proti varščini v vaš prid."

Odvetnica: Ni njegova krivda, da je bil pregledan šele včeraj "Zadnja dva tedna se je pritoževal zaradi bolečin in zahteval pregled pri kardiologu. Ni njegova krivda, da so ga pregledali šele včeraj. Mi smo to pri upravi zapora nekajkrat zahtevali, a so ga odpeljali šele včeraj," je povedala Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković, ki je še dodala, da se Sanader sojenja ne boji in je nanj psihično pripravljen, fizično pa ne. Drugi odvetnik, Čedo Prodanović, je zavrnil možnost, da bi šlo za zavlačevanje.

Korupcije je obtožen v kar šestih primerih Sanader je tokrat na zatožno klop sedel zaradi domnevne podkupnine v višini pol milijona evrov, ki naj bi jo prejel sredi 90. let od Hypo Alpe Adra Banke pri pogodbi o posojilu 20 milijonov evrov za potrebe hrvaške diplomacije. Obtožen je tudi vojnega dobičkarstva, grozi pa mu do deset let zaporne kazni. Primer Hypo Banka je eden od šestih primerov korupcije, v katere naj bi bil Sanader vpleten.

Ne spreglejte